Dit is toch straks niet ook jouw spijtlijstje?

Bronnie Ware, palliatief verpleegkundige heeft vele jaren mensen die op hun sterfbed lagen, verzorgd in hun thuisomgeving. Als ze vroeg naar waar ze spijt van hadden, of wat ze anders gedaan zouden hebben, doken dezelfde thema´s steeds weer op. Bronnie verzamelde alles en kwam tot vijf thema’s.

Dit is de meest genoemde:

Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden waarbij ik trouw was gebleven aan mezelf, in plaats van te leven volgens de verwachting van anderen.

Dit vertelde iedere man die zij sprak:

Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had.

Deze kwam verrassend vaak voor:

Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn. Velen waren blijven hangen in oude patronen en gewoontes. Angst voor verandering heeft hen weerhouden te luisteren naar dieper liggende verlangens.

Bewust leven

We zijn natuurlijk niet zo graag bezig met het einde van ons leven maar soms is het wel goed om eens stil te staan bij hoe je terug zou willen kijken op je leven. Maar ook om te bedenken “wat zou ik nog echt graag willen als ik nog maar een jaar te leven heb”.

Hoe bewust geef je invulling aan jouw leven? Kies je oprecht en eerlijk vanuit jezelf en jouw verlangens? Of zit je zo vast in patronen waardoor je geen idee hebt hoe te luisteren naar jouw interne stem?

Als je dat lijstje ziet, dan wil je toch niet dat het ook jouw lijstje wordt? Je hebt nu nog een keuze om die veranderingen door te voeren zodat je ver weg blijft van een spijtlijstje.

Marja (HR adviseur, 48 jaar) deed dit gelukkig ook tijdig. Voordat ze in juni 2016 bij mij in Zeeland de tweedaagse mini sabbatical volgde, voelde zij zich onrustig en niet tevreden. Om jou te inspireren vertelt ze zelf graag haar verhaal.

“Ik had niet het gevoel regie te hebben over mijn leven en gedachten. Ik bleef het gevoel houden dat er meer in mij zit, maar dat dit er niet uitkwam. Gedreven door perfectionisme en vooral gericht op het welbevinden van anderen wist ik niet meer wat ik zelf nodig had of waar ik blij van werd. Ik wilde heel graag loskomen van de stemmetjes die continue roepen dat ik dingen moet doen omdat het zo hoort of omdat anderen dat van mij verwachten. Het zorgde er voor dat ik kritisch was op mezelf maar zeker ook op anderen.

Door twee dagen echt tijd aan mezelf te besteden, niet weg te hoeven en alle aandacht van Carolijn te krijgen, werden mijn verlangens , waarden en kwaliteiten weer helder. De coachwandelingen op het strand, de variatie aan oefeningen, de wind en het zonnetje, lekker eten en de tijd voor mezelf gaf zoveel rust in mijn hoofd.

Na dag één voelde ik het plezier al weer terug komen in mezelf. Ik ontdekte dat er zoveel mogelijkheden in mij zaten. En dat ik dankbaar mocht zijn met wat ik al had. Aan het eind van de tweede dag borrelde en bruiste ik. Ik weet nu beter waar ik goed in ben en wat niet bij me past. Ik weet wat ik nodig heb om lekker in mijn vel te zitten én het beste te geven aan mijn omgeving.

Thuis begon dat groeien natuurlijk pas echt. In het alledaagse leven met de invloeden van buitenaf was het de kunst om steeds terug te vallen op mijn inzichten van de tweedaagse. Kleine stapjes te blijven zetten ook als iets nog niet direct lukte. Steeds weer op zoek naar wat ik nog nodig had om daar te komen waar ik wilde zijn. Ik maakte een vliegende start door de twee dagen sabbatical aan zee en ik heb er inmiddels zelf voor gezorgd dat mijn wensen: vrijheid, eigen bedrijf en eigen keuzes maken, uit zijn gekomen.

De meerwaarde van een aantal dagen weg uit mijn dagelijkse omgeving is dat ik me echt over kon geven aan het proces. Ook als het even ingewikkeld werd, kon ik niet ontsnappen. Wanneer ik mijn inzichten kreeg, konden we daar gelijk op doorpakken. Ik hoefde niet een paar weken te wachten tot een volgende coach afspraak, maar we konden daar ter plekke ermee verder. Dat heeft voor mij echt heel goed gewerkt.

Ik heb heel erg genoten van alle luxe en aandacht die Carolijn geeft. Ze is goed in haar vak én besteedt veel aandacht aan de totale beleving. Van de comfortabele accommodatie waar het aan niks ontbreekt, tot een mooi schrift en de lekkernijen waar ik zo van hou. Zo’n coach retraite is echt een cadeautje aan jezelf en heeft meer gebracht dan ik ooit kon bedenken.

Door al deze kennis is mijn zelfvertrouwen enorm gegroeid en heb ik uiteindelijk mijn functie en manier van werken helemaal zo in kunnen richten dat ik op mijn best ben. Ik ben mijn eigen bedrijf gestart, heb stevige keuzes gemaakt. Wie had dat gedacht anderhalf jaar geleden toen ik startte met mijn ontwikkelreis. Ik niet. Ik ben zo blij dat ik mijzelf deze coach sabbatical cadeau heb gedaan.”

En nu jij!

Heb jij net als Marja geen hele grote problemen maar wil je ook veel trouwer zijn aan jezelf en de regie pakken over je leven? Jezelf in de watten laten leggen waardoor jij tijd hebt om aandacht aan jezelf te besteden? Zodat je thuis keuzes kunt maken die zorgen voor meer energie en plezier in je leven.

Dan is de mini retraite Coaching at Sea echt wat voor jou. Twee dagen alle aandacht voor jou. Ik loop met je mee, luister, stel vragen die jij jezelf nooit stelt en help je op weg. Ondertussen geniet van het buiten zijn aan zee, lekker eten en drinken en de verrassingen die ik voor jou in petto heb. Op deze reis neem ik je mee naar meer rust in je hoofd, meer balans in je leven, weten waar je prioriteiten liggen en hoe daar naar te handelen.

Perfectionisme

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *