Luisteren naar het verlangen

Het ging niet zonder slag of stoot. Het was twee jaar vertrouwen, hard werken, leren en soms juist even wachten. Altijd blijven luisteren naar dat diepste weten dat dit het is. En toen was het in oktober ineens zover.  Het grote verlangen “coachen op Ibiza” maakte ik waar. 
De magie van mijn manier van coachen combineren met de magie en energie van het prachtige Ibiza.
En hoe!

Wat een geweldige, ontroerende, leerzame, intensieve en vrolijke ervaring was het waarmaken van dit verlangen. Negen dagen verbleef ik op mijn favoriete eiland en ontving ik vijf prachtige vrouwen met ieder weer een eigen verlangen. Ik was gastvrouw, reisleidster, privéchauffeur, organisator, motivator en natuurlijk vooral coach. Maar bovenal was ik heel erg in mijn element en op mijn plek daar. Het eiland met haar prachtige plekken was mijn geweldige coachassistent.
Waarom is een verlangen eigenlijk een verlangen?

Door het waarmaken van deze grote droom, dit mooie verlangen, weet ik nu waarom een verlangen een verlangen is. Verlangens hebben we namelijk niet zo maar. Het is niet iets wat je zo maar bedenkt. Dat is namelijk een idee.

Nee, een verlangen is écht iets wat ontstaat uit je ziel, je hart, je innerlijk weten. Daar zit namelijk alles verstopt wat van waarde is voor jou, waar je goed in bent en wat je tweede natuur is.

Pas na het waarmaken van mijn verlangen, ontdekte ik waarom dit mijn verlangen was. Dit verlangen gaat over veel meer dan alleen het coachen in de magische energie van Ibiza. Al mijn kernwaarden zitten in dit verlangen. Aandacht, vriendschap, groei, vitaliteit en doelgerichtheid. En tegelijk benutte ik al mijn kernkwaliteiten. Van verbinden, coachen, organiseren, luisteren tot verwennen. Zelfs mijn toeristische achtergrond kwam van pas (ja ja mijn carrière is ooit begonnen als reisadviseuse).

Daarnaast heeft een verlangen volgens mij altijd iets in zich wat zorgt dat je sparkelt en dat is bij mij het op reis zijn en daarmee vrijheid ervaren. Door naar een bijzondere plek af te reizen en op het mooie Ibiza ook weer de meest bijzondere plekken om te coachen en relaxen uit te kiezen.

Tot slot heeft een verlangen ook iets in zich wat je uitdaagt of wijzer maakt. Wat zorgt voor een vleugje spanning. Voor mij was dat in dit geval balans vinden in geven aan de ander en zorgen voor mezelf en bewaken van het programma en volgen van het proces van alle gasten.

Wil je nou weten of ik in dat laatste geslaagd ben en hoe die 9 dagen met mijn gasten geweest zijn dan nodig ik je uit mijn reisverslag hieronder te bekijken en te lezen.  Je bent wel gewaarschuwd….. het bevat zeer aanlokkelijke beelden en ik hou me niet aan de blogregels over lengte en indeling ;-).

Privé retraite

Ik trap mijn negendaagse coachreis af met een driedaagse 1 op 1 retraite. Femke geeft zichzelf voor haar 50e verjaardag deze persoonlijke ontwikkelingsreis cadeau.

We starten het coachprogramma in de heerlijke tuin van ons logeeradres met de late middagzon op ons gezicht. Om ruimte te maken voor persoonlijke groei beginnen we met loslaten wat in de weg zit en verbeelden hoe Femke zich straks wil voelen. Dit proces roept emoties op en dat is goed. Want echt veranderen doe je door eerst te voelen en dan pas te denken.

Als de schemer valt sluiten we de dag af in Santa Gertrudis om even bij de leuke winkels te neuzen en in de sprookjestuin van restaurant Macau te eten. Alle spanning van dat eerste begin is bij ons beiden weg en we genieten van een goed gesprek en lekker eten. Ik zie de Ibiza-vibe langzaam bij haar naar binnen kruipen.

Kantelpunten in je leven

Dag twee starten we met een privé yogasessie op het strand van Cala San Vincente. De warme ochtendzon schittert op de zee. Beter kun je toch je werkdag niet beginnen? Met een goede kop koffie en de voeten in het zand onderzoeken we vervolgens de belangrijkste momenten, keuzes en personen in haar leven. Wat is er allemaal van invloed op wie zij geworden is en wat zij nu doet of juist niet? Onze ontspannende middag waarin we allebei niets hoeven, beginnen we met een heerlijke lunch bij dé hotspot van Ibiza, La Paloma.

In mijn coachretraite gaat hard werken heel goed samen met verwennerij en genieten van het leven. Aan het eind van de middag pakken we het programma weer op. De Ibiza bus staat centraal. Wie zitten er allemaal aan het stuur bij Femke? Een mooie ervaringsgerichte oefening die in kaart brengt door welke gedachten en overtuigingen jij jouw bus een richting op stuurt en of dat wel is wat je werkelijk wilt. Ze vindt het een geweldige eye opener en voelt een ongekende vrijheid en regie terugkeren. Dat leuke busje neemt ze natuurlijk mee naar huis. Het zal haar altijd scherp houden om die regie zelf in handen te houden. We ronden deze mooie dag af met een glas wijn, een inspiratiekaart en bezoek aan Ibiza-stad. Natuurlijk eten we tapas!

Omarm jezelf

Ook onze laatste dag samen worden we gewekt door een stralende zon. Laat dat nou ook het thema van deze dag zijn. Femke mag zichzelf in het zonnetje zetten. Want zichzelf herontdekken en als Femke 2.0 naar huis gaan, lukt door je kernkwaliteiten te kennen, je valkuilen te omarmen en vooral je belangrijkste levenswaarden in kaart te brengen. Want dat alles samen maakt dat je weet wat je drijft en nodig hebt voor een waardevol leven. Als extra kers op de taart opent ze haar “schatkist” met mooie brieven vol kwaliteiten die ze van de mensen uit haar omgeving heeft gekregen. Wat een ontroerend moment daar op het strand met de magische rots Es Vedra als ooggetuige.

Inmiddels zie ik een heel andere vrouw zitten. Ze is heel kalm, open en blij met zichzelf. Ze geniet van alles wat het programma en Ibiza haar te bieden heeft. In de middag geniet zij na onze lunch van een paar uur snuffelen en struinen door de winkels van Cala Vadella. En als ik haar weer ontmoet, krijg ik een prachtig cadeau van haar. We hebben nog niet eens afgerond maar haar dankbaarheid is nu al enorm. Blij verrast neem ik het prachtige strandlaken in ontvangst.

Zo’n bijzonder programma mag op een speciale manier eindigen. Vlak voor zonsondergang zoeken we een plek bij Cala Comte. In de laatste zonnestralen werkt Femke aan haar actieplan voor thuis. Nieuwe bewustwording is prachtig maar echt veranderen, lukt alleen als je ook iets anders gaat doen. En voordat ze van mij haar laatste inspiratiekaart krijgt en mijn persoonlijke motivatiekaart, schrijft ze een belangrijke brief aan zichzelf.

Na drie dagen hard werken blijft Femke nog 2,5 dag genieten van het zonnige Ibiza. Als Femke 2.0 reist ze naar een aantal prachtige plekken uit het door mij samengestelde reisgidsje. Wat een bijzondere dame en wat een mooie dagen. Intens tevreden en ook wel moe geniet ik van een heerlijke vrije dag op een luxe strandbedje aan zee.

Leiderschapsretraite

Op woensdag 9 oktober word ik veel te vroeg wakker. Vandaag komt de groep met vier vrouwen en ondanks dat ik ze allemaal ken, zij elkaar ontmoet hebben en ze geweldig matchen, voel ik spanning. Nu gaat het echt beginnen. Ik ga iets nieuws doen, op een plek waar ik dat nooit eerder zo deed en met een nieuw leiderschapsprogramma. Wordt het wat de gasten hopen? Wordt het zoals ik het bedacht heb?

Zodra de eerste vrouwen geland zijn, is mijn spanning weg. Eindelijk is het zover, eindelijk mag ik gaan geven wat ik zo graag doe. De ontvangst doe ik op zijn Spaans met lekkere eten en drinken. Bij onze retraitelocatie Ahora Ibiza in het prachtige groene noorden van het eiland worden we op dezelfde manier in de watten gelegd.

Deze eerste dag glijden we heel langzaam het programma in. Nadat iedereen haar eigen luxe kamer heeft gekregen en de herfstkleding verruild heeft voor wat luchtigers, starten we op het strand met een fijne ontspanningsoefening. Terwijl de dames aan de slag gaan met een aantal vragen die helpen scherp te krijgen waar ze naar verlangen en waarom ze hier zijn, loop ik met iedere vrouw apart door de branding om te checken hoe het gaat en wat haar doel is. Voordat de zon achter de heuvels is gezakt, proosten we op vier prachtige dagen.

Eenmaal weer thuis in de retraitevilla worden we door Inge en Jan verwend met een lekker diner. Gazpacho, zalige verse paella en een toetje. Het is heerlijk om te zien en te horen hoe makkelijk deze vrouwen verbinden met elkaar. Ik geniet, net als zij.

Roadtrip naar binnen

In de vroege morgen van dag twee warmen we ons lijf en onze geest op met een yogales op de bijzondere krachtplek in de tuin van onze villa. Na een uitgebreid ontbijt is de zon heerlijk warm en reizen we naar het strandje van Cala Xarraca. Goed (zelf) leiderschap begint met erkennen wat je allemaal van jezelf vraagt en waarom. Helderheid in je rollen helpt daar bij.  Wil je goed leiderschap tonen dan is een goede balans in rollen heel belangrijk. De vrouwen gaan in duo’s letterlijk hun rollen in beeld brengen in het zand. Ze bevragen elkaar en ik prik soms wat steviger door. Het is prachtig om te zien wat het letterlijk ervaren en voelen teweeg brengt. Wat een openheid en belangrijke inzichten. Later geven ze allemaal terug dat dit een briljante en fijne oefening was die helpt betere keuzes te maken die echt goed voelen.

Na de koffie komt ook bij deze vrouwen hun persoonlijke flower power busje voorrijden en gaan zij inventariseren welke overtuigingen achter het stuur zitten? Zijn er misschien helpende gedachten en overtuigingen die beter achter het stuur kunnen zitten zodat ze makkelijker op weg gaan naar het waardevolle leven waar ze zo naar uitkijken?  De bus zal de rest van de periode symbool staan voor de prachtige roadtrip die deze vrouwen in zichzelf en met elkaar maken.

 

Onze vrije middag beginnen we met een heerlijke lunch in Portinatx. Los Enamorados is een pareltje op de rots. Na de lunch relaxen we op het strand, duiken er een paar de zee in die nog zalig warm is en chillen we bij het heerlijke huis om daarna vrolijk en fris af te reizen naar Santa Gertrudis voor het diner en mooie gesprekken. Er vloeiden deze dag wat tranen maar de lach overheerst.

Regisseur van je eigen levensscript

De vrijdag staat in het teken van diep voelen wat er toe doet. Wat maakt het leven waardevol en met welk kompas willen deze mooie vrouwen vanaf nu de keuzes maken in hun volle, mooie en interessante leven.  Daarvoor neem ik ze mee naar een prachtige plek bij Niu Blau. Met ieder apart duik ik in het prachtige openluchttheater en kijken we naar de film van haar leven. Wat een prachtig gesprek en diepe ontroering. Ze mogen ook het script schrijven voor het deel wat na de pauze komt en met een aantal stevige vragen van mij wordt haarscherp wat er anders mag, al prachtig is en wat ze in het verleden mogen laten. Het kost veel meer tijd dan ik van te voren had bedacht. Het maakt mij niks uit. Hier gaat het om, dit is de bewustwording die nodig is.

En na deze emotionele en intensieve ochtend, schommelen we ons weer speels en lunchen we samen met de Ibizabus op het prachtige terras van Babylon beach. De vrije middag is helaas wat te kort naar mijn zin. Vooraf kun je nog zo veel proberen in te schatten maar je weet pas wat werkt en wat niet als je het ervaart. Ook ik leer mooie lessen. We chillen wat op het strand en worden getrakteerd op een zalige sangria.

De sjamanistische drumsessie die we die avond  beleven, is een ervaring die niet te beschrijven valt. Door de bijzondere setting met Tom en Petra die indringend hun drums bespelen, mantra’s zingen en met hun bijzondere gave onze ziel aanraken, is het een prachtig passend slot van deze enerverende dag. We zijn allemaal een beetje spiritueel betoverd.

Na de bijzondere avond doen we het op zaterdagochtend even rustig aan. Na een lekker ontbijt laten we ons meenemen door Inge op een prachtige hike door het natuurgebied bij Siësta. Wandelen zonder verder iets te hoeven. Er wordt lekker op los gekwebbeld. Halverwege nodigt Inge ons uit een stukje in stilte te lopen. We genieten van de prachtige vergezichten. Na een korte pauze wandelen we weer kwebbelend verder. Ach ja dit is waar deze groep van houdt. Verbinden met elkaar. Misschien geen gebruikelijke retraite maar dat heb ik ook beloofd. Het is een coachretraite voor wie meer wil dan in kleermakerszit stil zijn en mediteren ;-).

Na de lunch is het tijd om overzicht te krijgen en een plan te maken. Wat is er allemaal verzameld aan inzichten? Wat zijn de dingen die zorgen voor transformatie? Waar wordt mee gestopt en welke eerste acties spreken ze met zichzelf af. Want transformeren en nieuw  leiderschap nemen over je leven, begint met mini stapjes zetten. Door lekker te schrijven en mindmappen, gaat het stromen bij de vrouwen. Voor mij is het mooi om te zien hoe iedere mindmap qua stijl precies klopt bij iedere vrouw.

De laatste avond mag ook met deze bijzondere groep vrouwen speciaal worden afgesloten bij zonsondergang met heerlijke sushi , cocktails en een dansje. Maar voordat het zo ver is hechten we het coachprogramma af met een inspiratiekaart voor iedereen die haarfijn klopt en emotionele dankwoorden van mijn kant. Want wat ben ik dankbaar dat ik met deze groep mijn eerste groepsretraite mocht doen. Zo veel veiligheid, warmte en enthousiasme. Met een motiverende brief aan zichzelf eindigt dan toch echt het officiële programma. De tranen zijn gedroogd, de lach op ieders gezicht betoverend in het oranje zonlicht en we proosten wederom op de prachtige dagen die we hadden.

Slappe lach en afscheid nemen

Na een heerlijke zwoele avond aan zee sluiten we de avond laat af bij de villa met een geweldige slappe lach waarbij wederom de tranen over onze wangen rollen. Niks mooiers dan te gaan slapen met de lach in je lijf. Op zondag is het afscheid nemen. Iets waar ik echt niet goed in ben. Gelukkig gaat het in fases. Eerst twee gasten uitzwaaien die tegelijk in het vliegtuig stappen naar Nederland. Begin van de middag breng ik de andere twee weg. En dan is het ineens heel stil om mij heen. Ik nestel me op een fijn zonnebed en geniet van de rinkelende belletjes aan de armband die ik cadeau kreeg en lees nog een keer de lieve kaartjes die de dames schreven. Al heel snel wordt de vermoeidheid overgenomen door  een enorme voldoening en intense tevredenheid. Dit smaakt zo naar meer. Dit verlangen was er niet voor niets.

Gaat alles vanzelf goed als je je dromen waar maakt? Was alles perfect? Nee, natuurlijk niet. Het was fantastisch, heel goed en waardevol én er hadden een aantal zaken beter of anders gekund. Zo had ik in de privéretraite een dag extra mogen stoppen zodat er meer ruimte was om ook op mezelf te kunnen zijn en ik minder lang achter elkaar “aan” hoefde te staan. Ik had in de groepsretraite meer onderzoekwerk al thuis kunnen laten doen zodat er meer tijd was om te delen met elkaar. Ook hier had ik een extra dag in mogen bouwen zodat we nog meer ontspanning hadden kunnen nemen.

Fijne inzichten om de volgende retraite weer te verbeteren. Pas als je iets doet, weet je wat werkt en wat niet.

Was het wat ik gehoopt had dat het zou zijn? Absoluut en nog veel meer dan dat.

Over een paar weken spreek ik iedereen weer en ben ik heel benieuwd hoe het de dames in het normale leven is vergaan met alle inzichten en acties die ze mee namen uit Ibiza. Dat de Ibiza retraite een ervaring is die ze niet meer vergeten, weet ik zeker.

Benieuwd of een coachretraite wat voor jou is?

Voel jij een kriebel opborrelen en lijkt het je ook zalig om in zo’n bijzondere setting aan jouw persoonlijke ontwikkeling of leiderschap te werken? Wil je een aantal dagen in de watten worden gelegd en je laten omringen door mijn professionele aandacht?  Maar vind je het ook iets heel spannends? 

Laat het me weten via mail: carolijn@coachable.nl of telefoon 06-54673949. Dan vertel ik je er nog veel meer over en kijken we samen of het bij jou past. 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *