Hoe blijf je veerkrachtig bij teleurstellingen?

Om in de lente al het groen weer fris te krijgen, heeft de natuur zon en regen nodig. Zo is dat ook voor ons als mens. Om te groeien hebben we veerkracht bij teleurstellingensuccessen en teleurstellingen nodig. Want van beide leren we. Als je geen teleurstellingen hebt, waardeer je de successen niet meer.

Successen vieren is meestal niet zo moeilijk. Dealen met teleurstelling doet echter een beroep op je veerkracht.

Veerkracht is het vermogen om overeind te blijven bij krachtige tegenwind. In dat geval hang je niet gelijk achterover met je schouders naar beneden en gebogen slappe knieën want dan wordt je zeker omvergeblazen. Nee, veerkracht is dat je licht voorover buigt en je voeten stevig op de grond houdt. Precies stevig genoeg om de wind het hoofd te bieden.

 

7 tips voor meer veerkracht

 

De 7 tips kort samengevat:

1. Wat is er allemaal wel.
2. Gun jezelf de stilte van het niet weten.
3. Je bent geen mislukkeling.
4. Met toestemming balen.
5. Geef je innerlijke criticus niet te veel ruimte.
6. Heb verwachtingen die passen bij jou.
7. Kijk vooruit in plaats van achterom.

Persoonlijk inkijkje

Dat waar ik de afgelopen weken mee te dealen had, zijn nu al (bijna) geen teleurstellingen meer dankzij de bovenstaande tips die ik ook bij mezelf heb ingezet om mijn veerkracht te behouden.

Eigenlijk vind ik dat ik er niet eens woorden aan vuil mag maken. Want wat stellen mijn tegenslagen nou eigenlijk voor als ik kijk naar de levens van ernstig zieke mensen, vluchtelingen uit Syrië of mensen die ontslagen zijn of een dierbare verloren hebben?

Het is dat ik niet hou van nep en Facebookglamour. Daarom deel ik naast mijn successen nu ook mijn twee teleurstellingen van de afgelopen periode.

Letterlijk uit de bocht gevlogenTeleurstellingen

Tijdens ons jaarlijkse skiweekend met vrienden genoot ik op dag twee in de stralende zon op een prachtige piste van een fijne afdaling. Tot ik even wankelde bij een draai, mijn evenwicht herstelde om vervolgens met enorme snelheid naar beneden te skiën. Een snelheid die ik niet prettig vond en dus wilde minderen. Wat niet lukte waardoor ik in bocht twee de piste af vloog en een stukje lager met een enorme klap viel en een aantal flinke koprollen maakte. Deels met en deels zonder mijn helm.

Gevolg een hersenschudding en twee ingescheurde kniebanden. Het had veel erger kunnen zijn en ik had een engeltje op mijn schouder en toch voelde ik mij teleurgesteld. Daar ter plekke omdat ik niet meer met mijn vrienden kon skiën maar ook nu thuis nog. Ineens ben ik ontzettend beperkt in alles wat ik doe. Bewegen, slapen, zitten en staan, mijn knieën vinden niks leuk en reageren met pijn. Geen lange strandwandelingen voorlopig.

Laat ik eerlijk zijn. Pijn waar geen andere oplossing voor is behalve geduld en tijd (4-6 maanden), vind ik een tegenslag waar ik als actiegericht typje met een vleugje ongeduld maar moeilijk mee kan dealen. Tip 1 en 3 helpen mij hier enigszins bij.

De retraite op Ibiza gaat niet door

Helaas is het niet gelukt om genoeg deelnemers te krijgen voor mijn droom coachen op Ibiza. Het is een uitkomst waar ik vooraf natuurlijk een heel klein beetje aan heb gedacht. Toch overheerste het vertrouwen dat het zou gaan lukken. Zoveel aandacht en liefde heb ik hierin gestoken. Ik ken het grootse effect van zo’n coachreis en toch was het nog te vroeg voor mijn droom.

Teleurgesteld?
Ja zeker.

Ik heb echt wel even gedacht “je kunt ook niks” en “waarom lukt het anderen wel en mij niet”.

Omver geblazen?
Nee zeker niet.

Er zijn zo veel mooie mensen op mijn pad gekomen door dit project. Ik weet inmiddels wat er allemaal komt kijken bij het goed plannen van een retraite (heel goed de periode checken op vakanties etc.). Er is een lijstje met mensen die wellicht op een ander moment wel mee willen. Ik heb hier een daar een vlammetje aangewakkerd. Dus volgend jaar gaat het er echt van komen. Coachen op Ibiza. Wat ik nodig had om veerkrachtig te blijven bij deze pittige teleurstelling? Veel ;-). Alle 7 tips heb ik ingezet.

De periode heb ik gebruikt om de teleurstelling om te buigen. Ik ben zelf op workation naar Ibiza gegaan. Tja die accommodatie annuleren, vond ik zonde van het geld. Dan maar zelf genieten. In stilte en rust op de plek waar ik zo graag ben, heb ik mijn nieuwe 8 weekse coachprogramma uitgewerkt. Vanuit Ibiza heb ik een programma geschreven wat voor heel veel mensen toegankelijk is.

En wat doe jij?

Hoe blijf jij veerkrachtig als het leven even niet brengt wat je gehoopt had? Als de regen iets langer aanhoudt en de zon er maar moeilijk door komt? Vertel het me gerust in een persoonlijk berichtje of als reactie hieronder dit blog. Of hou jij jouw teleurstellingen voor jezelf en ben je meer van het perfecte Facebookplaatje?

Ben je nieuwsgierig geworden naar het programma Vakantie in je hoofd“. In 8 weken neem ik je mee naar meer rust en balans in je leven zodat je o.a. teleurstellingen beter kunt opvangen.

 • Reply

  Rosanne

  03 05 2018

  Ha Carolijn,
  Wat een fijne inspiratie video!
  De keuze is er om van een tegenslag een kans te maken!
  Daarna komt de groei van de zonnebloem, krachtig en flexibel.
  En uiteindelijk kom je altijd op de juiste bestemming.
  Heel veel plezier op het mooie Ibiza met die fijne energie van Es Vedra.

  • Reply

   Carolijn

   03 05 2018

   Mooi gezegd Rosanne. Inderdaad hebben we altijd keuze hoe om te gaan met dat wat op ons pad komt. De zonnebloem is zeker een mooie metafoor voor die mentale flexibiliteit.

 • Reply

  Anneke

  03 05 2018

  Als het leven even tegenzit en ik er niet uitkom, vraag ik om hulp. De ander kan door te luisteren en soms vragen te stellen me net dat zetje geven om me weer te herpakken. En hoe afgezaagd het ook klinkt na regen komt altijd weer zonneschijn. En de warmte van de zon zorgt ervoor dat ik me weer kan openstellen, weer energie krijg om verder te gaan. Geniet van de warmte op Ibiza, Carolijn.

  • Reply

   Carolijn

   03 05 2018

   Mooi Anneke die toevoeging van hulp vragen. Ook daar worden we weer veerkrachtig van. Niet in je eentje blijven tobben. Ik ga zeker genieten van Ibiza. Tot snel daarna.

 • Reply

  Linda Commandeur

  06 05 2018

  Fijne tips! Ik voeg er nog graag één aan toe: Tip 8 (of eigenlijk 1): sta jezelf toe om teleurgesteld te zijn. Je mag balen, verdrietig zijn of boos. Wees juist ook trots op jezelf als je je niet fijn voelt en dit gevoel er mag zijn. Druk het niet weg. Je hoeft een teleurstelling niet direct om te zetten in een actie of een les. Ook dat is veerkracht.
  Zo mooi dat je dit deelt Carolijn. Het leven bestaat niet alleen uit successen. Ik wens je een mooie week op Ibiza. Met business en pleasure. En met stilte.

  • Reply

   Carolijn

   06 05 2018

   Fijne aanvulling Linda, dank je wel!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *