Waar haal je de energie vandaan om te ondernemen?

Dat is de geweldige vraag van deze maand op het #kommaarop platform waar ik samen met andere ondernemers regelmatig blog.
Het is een onderwerp wat niet alleen ons in het ondernemerschap bezig houdt maar iedere drukke ambitieuze professional.
Energie is een thema wat mij na aan het hart ligt omdat ik een donkere periode ken waarin het mij volledig aan energie ontbrak. Gelukkig ligt die periode al weer een tijd achter mij en weet ik tegenwoordig heel goed waar ik energie van krijg.

Uit:

  • De zon, de wind en de zee in Zeeland of op Ibiza.Energie in je leven
  • Dansen op lekkere hits of foute après ski muziek met leuke vrienden.
  • De kleine en grote geluksmomentjes met mijn gezin.
  • Alle lieve vriendinnen en vrienden die ik heb.
  • Zo maar lekker helemaal alleen zijn en voor niemand hoeven zorgen.
  • Een dag naar de sauna met een goede vriendin.
  • Inspirerende gesprekken en samenwerken met collega ondernemers en mijn coach.
  • Leuke klanten en de persoonlijke groei die zij maken waardoor zij weer gaan bruisen van energie.
  • Lekker winkelen.
  • Een paar keer vroeg naar bed en dan de hele nacht doorslapen.
  • Yoga.

Al deze bronnen dragen bij aan de energie die ik nodig heb om alle rollen die ik heb te vervullen.
De energiebronnen zijn universeel.
Er is geen specifieke energiebron die mij speciaal van dienst is in het ondernemerschap of als coach.
Het is de combinatie van energiegevers die mij in al die rollen die ik vervul, de power geven om te zijn wie ik wil zijn.

Het fundament dat ben jij

Naar mate we ouder worden, krijgen we steeds meer rollen in ons leven. Rollen die we bewust en onbewust invullen op een manier zoals wij denken dat dit het beste is.

Ik ben moeder, vrouw van, ondernemer, coach, dochter, zus, vriendin, hockeycoach, organisator en op sommige dagen vooral chauffeur ;-). Ik prijs me gelukkig dat het over het algemeen hele leuke rollen zijn. Helaas zijn er onder ons ook personen die noodgedwongen al mantelzorger moeten zijn. Dat doen deze mensen niet vanuit “moeten” maar vooral uit liefde. Toch is het wel een extra rol met enorme belasting in het vaak toch al volle leven.

De kunst is om in dat hele rijtje van rollen ook vooral nog Carolijn te zijn. Zonder een lekker vitaal fundament ben ik helemaal niks in al die rollen. Jezelf op 1 zetten, is het allerbelangrijkste. Niet dat ik op een voetstuk moet staan, in de spotlights of overal voorrang moet krijgen. Nee, jezelf op 1 zetten gaat wat mij betreft over weten hoe ik mij het prettigst voel, wat ik nodig heb in mijn leven zodat ik energiek, blij, tevreden en gezond ben. Wanneer ik de beste versie van mezelf kan zijn, ben ik ook de beste versie in al die andere rollen.

Kijk maar eens eerlijk terug naar jezelf de afgelopen weken. Als jij moe bent, te veel dingen in de dag hebt gepropt of alleen maar rot klussen hebt gedaan, hoe ben jij dan tegen je partner of de kassière in de supermarkt? Onredelijk, kortaf, ronduit chagrijnig misschien? Dit gebeurt meestal als je gedachteloos van dag naar dag holt zonder te bedenken hoe het met je gaat. Of je wel de goede dingen doet. Of je wel genoeg energie hebt om ook nog voorleesmoeder te zijn of voorzitter van de voetbalclub.

Hoe wil jij je voelen?

De kunst is om dagelijks stil te staan bij hoe jij je voelt, wat jij nodig hebt om de dingen van die dag op een prettige manier te doen.

Elke dag???
Ik hoor het je denken.
Ja, elke dag.

Ons lijf en onze geest zijn namelijk geen dag hetzelfde ook al ben je nog zo’n stabiele persoonlijkheid. Klinkt best groots hè ….elke dag stil staan bij hoe jij je voelt? Toch helpt het om de juiste keuzes te maken en om te zorgen voor de goede balans in je week. Het levert je heel veel energie op. Veel meer dan gedachteloos doorrennen.

Wat mij enorm heeft geholpen is om vanuit “zet jezelf op 1” een diepgaand onderzoek te doen naar hoe ik mij in de basis wil voelen. Dat gaat dus verder dan kijken wie ik als Carolijn ben, welke kwaliteiten en minder mooie kanten ik heb. Weten hoe ik mij wil voelen brengt mij bij mijn pure energie en plezier. Vanuit dit voelen heb ik ook ontdekt waar ik naar verlang in mijn werk, als moeder, partner, vriendin etc. Ik weet dus wat ik heel graag wil of zelfs ook nodig heb om een tevreden mens te zijn. Ik weet ook waar ik geen energie van krijg. Daarnaast heb ik ontdekt hoe veel moois er al is in mijn leven om blij mee te zijn.

Ik heb een helder kompas waar ik altijd op terug kan vallen bij het kiezen van richting, doelen, ambities en dagelijkse bezigheden.

Van gevoel naar actie

Ik ben niet vies van luisteren naar mijn gevoel, reflecteren, mijn intuïtie volgen en een meditatie op zijn tijd. Maar het moet niet te veel op navelstaren gaan lijken. Ik ben ook van actie, van doen en van structuur. Want van alleen maar voelen komt er geen brood op de plank, geen was gestreken en geen kind opgevoed.

Ik heb mijn onderzoek zelf gedaan maar wel onder professionele begeleiding, met een groepje gelijkgestemde vrouwen en de hele praktische methode van The Desire Map. Daarmee ga je ook echt aan de slag met de vertaling van je verlangens en je gevoel naar praktische acties. Acties die horen bij je werk en privéleven. En dat samen maakt dat je niet meer vermoeid op de automatische piloot doet wat je altijd al deed maar dat je met energie gaat doen wat ècht bij je past. Met zelfvertrouwen, plezier, tevredenheid, inzet èn zonder schuldgevoel.

Zet jij jezelf ook op 1?!

Ik gun anderen ook dat stevige fundament en een helder kompas!Krijg energie van het kennen van je verlangens
Die sterke basis van weten hoe jij je wil voelen.

Maar vooral het leven met energie op een manier die echt goed is voor jou.

En ik gun je het feestje van het onderzoek zelf. Want dat is het echt!

Daarom heb ik mijn krachten gebundeld met Monique van Bokhorst. Monique en ik geven daarmee uitvoering aan één van onze verlangens: samenwerken.
Monique is licentiehouder geworden van The Desire Map methode nadat zij samen met mij en nog 3 anderen de workshop heeft gedaan. Wij combineren de methode van Danielle la Porte met onze coachvaardigheden en het werken buiten in de natuur.

Bij zee.
De plek waar wij op ons best zijn.

The Desire map at sea

Van 16 tot 18 november 2016 geven wij de exclusieve The Desire Map at Sea workshop in Zeeland. Ruim 2 dagen dompelen onze gasten zich onder en laten zij zich verwennen met mooie inzichten, heerlijk eten en drinken, fijne muziek, zeewind, zand en twee vakvrouwen. Meer weten? Kijk op onze website.

Werken vanuit mijn verlangens ….. dat geeft mij energie.

 

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *