Waarom dagdromen en minder focussen goed is voor je

In maart stond er een interessant artikel in Libelle nummer 14 waaraan ik mocht mee werken. Een artikelen over het nut van lanterfanten. Naast een aantal experts (zoals ik ;-)…) in vriendelijk zijn voor jezelf kwam de Amerikaanse neurowetenschapper en psychiater Srini Pillay aan het woord. Hij is een groot voorstander van dagdromen en even minder focussen. Hij gebruikt daarbij heel mooi de metafoor van de zaklamp. Focussen en concentreren is als een zaklamp op één punt in je brein richten. Het nadeel is echter dat het grootste gedeelte van onze denkkracht, zoals creativiteit, dan in het donker ligt.

Dus wanneer we alleen maar aan het focussen zijn, blijft er veel moois in het duister liggen. Het belang van even helemaal niets doen, lanterfanten en spijbelen, geeft ons brein rust om te herstellen. Daarmee krijgen we nieuwe energie die we kunnen gebruiken voor andere delen in onze hersenen.

De beste ideeën komen als je er niet mee bezig bent.

Juist als je lummelt, je gedachten de vrije loop laat en de vrijheid opzoekt, krijgen we minder stress, hebben we meer oog voor andere dingen en mensen en ontstaat er ruimte voor frisse ideeën. Het buiten zijn, wandelen, op je rug in het gras of het zand liggen en naar de wolken boven je staren, is dus super nuttig. Niet voor niets dat mijn coachklanten die mee gaan naar zee, van die enorme sprongen maken in bewustwording. Gewoon omdat ze de tijd krijgen in de natuur om voor zich uit te staren.

Nationale spijbeldag voor volwassenen

Het is om die reden dat ik het iedereen (ook zonder coachtraject) zo gun om eens een dag te spijbelen. Juist in een periode die iedereen bestempelt als hectisch en druk….want de vakantie nadert. Ik heb daarom op 7 juni de nationale spijbeldag voor volwassenen georganiseerd en op de kalender gezet. Dit is een dag waarop je de boel de boel laat en helemaal niets moet. Je hoeft niets maar mag vooral alles waar jij van ontspant en geniet. Of dat je juist nieuwe dingen ontdekt en daarmee jouw creativiteit beschijnt met je zaklamp.

Ik hoop hiermee mensen bewust te maken dat de wereld niet vergaat als je één dag eens alleen maar doet waar jij zin in hebt. Echt, de volgende dag kan er weer van alles gedaan worden van het standaard to do lijstje. Maar juist door die dag te spijbelen, ben je de dagen en zelfs weken daarna veel productiever. Je hebt namelijk onbewust een hele dag je zaklamp op andere zaken laten schijnen waardoor de oplossingen en antwoorden voor de ingewikkelde zaken ineens voor het oprapen liggen.

Zet jezelf op 1 op 7 juni en laat je verwennen

Om het spijbelen eenvoudig, gezellig en leuk te maken, organiseer ik op het strand het spijbelfestival “Gekust door de zon”. Jij komt je heerlijk in de watten laten leggen door mij en mijn spijbelteam, graaft je voeten in het zand of laat het frisse zeewater eroverheen rollen. Starten naar de wolken in de duinpan is ook een optie. Het ontbreekt je aan niks. Lekker eten en drinken, leuke inspirerende maar vooral ontspannen workshops, dansen met je blote voeten in het zand. Het kan allemaal. Niks moet, alles mag.

De ervaringen van vorig jaar zeggen genoeg

Rosanne: ” Ik heb het afgelopen vrijdag zo fijn heb gehad! Zoveel positieve energie opgedaan en fijne mensen ontmoet. Ben zo blij dat ik heb gespijbeld en helemaal opgeladen met vol goede ideeën.”

Arianne: “Na mijn dag bij jou op het strand heb ik echt nieuwe stappen gezet. Heb met mijn leidinggevende gesproken en mijn wensen verteld voor een andere functie en opleiding. Nu na de zomervakantie is dat allemaal ook echt geregeld. Ik ben je zo dankbaar en zo blij”.

Caroline: “Het was SUPER vrijdag in Renesse, Chapeau voor jou en je team. Het was voor mij echt een feestje en heb genoten van alles wat er was. Wat deed je dochter dat goed met het vliegeren. Ik ben door haar helemaal enthousiast geworden.”

De laatste tickets voor 2019 zijn nog beschikbaar!

Kom jij ook genieten op 7 juni op het strand van Renesse? Omdat ik zo veel mogelijk mensen de gelegenheid wil geven op deze fijne manier het grootse effect van spijbelen te ervaren, hou ik de festivalprijs laag. Voor slecht € 75,00 ben je van 09.30-18.00 uur onder de pannen en hoef jij niets anders te doen dan te genieten.

Kijk voor nog meer details op de festivalpagina maar weet dat jij na zo’n dag veel rijker, energieker en meer ontspannen de laatste weken voor je vakantie door komt. Op die manier ga je niet uitgeput je zomervakantie in en behaal je de resultaten die je graag wil om relaxt weg te kunnen.

De nationale spijbeldag voor volwassenen en het spijbelfestival is een joyproject omdat iedereen elk jaar een project zou moeten doen waar hij of zij goed in is en alleen maar plezier aan beleeft. Ongeacht of er een opdrachtgever voor is of geld mee verdient wordt of niet.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *