Van heisessie tot teamontwikkelplan

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat de kwaliteit van het werk stijgt, het ziekteverzuim daalt en het werkplezier toeneemt door teamontwikkeling. Daarnaast dalen de kosten als het team daadwerkelijk wordt betrokken bij de besluitvorming. Maar hoe ziet teamontwikkeling eruit en wanneer is het eigenlijk nodig om hiermee aan de slag te gaan?

Op de vrijdagmiddagborrel staan alle collega’s gezellig bij elkaar. De één geeft de laatste cijfers nog even door, de ander vertelt sterke verhalen. Iedereen is klaar voor het weekend. Twintig collega’s, twintig verschillende mensen, maar allemaal harde werkers met de juiste mentaliteit.

Vanuit de hoek waar Pieter staat, is het leuk om te zien hoe ze met elkaar omgaan. Ze hebben deze maand wéér goede resultaten en een paar mooie projecten opgeleverd. Pieter legt de verantwoordelijkheid steeds vaker bij het team en daardoor wordt hij steeds meer een klankbord en richting-aangever.

Collega’s gebruiken hem om te toetsen of ze nog op de goede weg zitten. Op spannende momenten komen ze even stoom afblazen of ze hebben behoefte aan een duwtje in de rug.

Pieter werkt nu ruim twee jaar met dit team. In het begin ging het niet vanzelf. Ze moesten aan elkaar wennen. Maar doordat hij aandacht had voor de persoonlijke wensen van iedereen én omdat hij altijd duidelijk was over het resultaat dat het team moest halen, wisten ze allemaal waar ze aan toe waren.

Tevreden achterover hangen?

Nieuwsgierig naar de effecten van een teamontwikkelplan bij een team zonder problemen?

Terwijl Pieter een bitterbal van een schaal pakt, vraagt hij zich af hoe hij nóg meer uit deze groep gedreven mensen kan halen. Doorkabbelen op het succes, betekent stilstand, sleur en achteruitgang. Hij moet niet tevreden achterover hangen maar hen blijven motiveren en uitdagen.

Pieter weet wat hij wil, maar hij weet nog niet hoe hij het zal aanpakken. Hij wil het liefst bestaande successen verder benutten voor ontwikkeling. De meeste mensen kent hij nu heel aardig en hij weet wat hun kwaliteiten zijn.

Maar misschien wordt het tijd om ook eens naar andere kwaliteiten van de mensen te kijken om zo verrassende samenwerkingen te creëren. Nieuwe impulsen geven bij de verdeling van de werkzaamheden.

Want ondanks het succes mist Pieter iets

Hij vindt het lastig om het gevoel in zijn onderbuik te duiden. Het team kent geen grote problemen, er is geen gedoe, niets om je zorgen om te maken. Toch heeft hij het gevoel dat hij op zoek moet naar iets om de medewerkers weer dezelfde spirit te geven als in het eerste jaar. Dat enthousiasme, de gedrevenheid, die pit.

Maar hij weet zeker dat een heisessie niet is wat ze nodig hebben. Geen uit-je-comfort-zone-gedoe. Hij wil liever aan de slag in een comfortabele, sfeervolle omgeving waar plezier en hard werken samen gaan, zodat ze met een stevige basis en een helder actieplan vervolgstappen kunnen zetten.

Liefst met een teamcoach die als partner naast hem staat. Met tips, adviezen en instrumenten. Als procesbegeleider en aanjager. Pieter wil een volgende stap maken met zijn team, als blijk van waardering en een vorm van extra aandacht. Daar moeten toch wel mogelijkheden voor zijn?

Zou teamontwikkeling iets voor hen zijn? Zou het iets kunnen toevoegen? Echt resultaat opleveren?

Teamontwikkelplan bij een succesvol team

Pieter ziet Inge door de gang lopen. Zij werkt op de HR-afdeling en hij rent impulsief achter haar aan.

‘Inge, heb je even?’ Hij vertelt haar in een notendop waar hij net nog over na stond te denken. ‘Heb jij wat leesvoer voor mij?’

Inge reageert enthousiast. ‘Genoeg. Kom na de borrel maar even langs, dan zorg ik dat het klaar ligt. Ga jij maar borrelen, dan werk ik wel weer door,’ zegt ze met een grijns.

Die avond ligt Pieter thuis languit op de bank met een stapel vakbladen naast zich en pakt er een artikel bij dat Inge hem heeft aangeraden. Hierin leest hij dat teamontwikkeling zeer effectief is.

Het moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om vruchten af te werpen:Nieuwsgierig naar de effecten van een teamontwikkelplan bij een team zonder problemen?

 • Het is belangrijk dat het hele team betrokken is bij de voorbereiding en dat ze samen met de leidinggevende de vorm van de teamontwikkeling bepalen.
 • Er is een stevig teamontwikkelplan nodig. Een plan met duidelijkheid over de fase waarin het team zit, welke kwaliteiten er in huis zijn, wat de doelen zijn en welke waarden en normen zij onderschrijven.
 • Openheid van het hele team.

Die avond blijft hij doorlezen en als hij over de effecten van teamontwikkeling leest, krijgt hij er steeds meer zin in. Teamontwikkeling bij een team zonder problemen, zou wel eens extra veel op kunnen leveren en dubbel zoveel plezier kunnen geven!

Hij pakt pen en papier en maakt een lijstje waarop hij alle voordelen op een rijtje zet.

 • Betere resultaten en groei van de professionalisering als je teamontwikkeling start vanuit de successen die al behaald zijn.
 • Het is veel motiverender om voort te bouwen op de positieve ervaringen dan te starten vanuit een onrustige crisissituatie.
 • Deze uitgangspositie levert een goed teamontwikkelplan, beweging en energie op. Omdat je al weet wat wel werkt en wat niet werkt, krijg je inzichten in kwaliteiten en het optimaal inzetten hiervan. Zo ontstaat krachtige communicatie zonder in te leveren op de relatie.

Pieter legt zijn blocnote met een tevreden gevoel weg. Hij is eruit, hij weet wat ze gaan doen. Teamontwikkeling is niet alleen een leuke bezigheid en een dagje weg met elkaar. Het is meer dan een leuke borrel op vrijdagmiddag en iets anders dan een dagje in het bos.

Teamontwikkeling is onderhoud aan de belangrijkste organisatiemotor

Wil jij voordat je aan de slag gaat met je team eerst zelf wat meer rust in je hoofd creëren? Lees dan mijn e-boek ” Voor altijd vakantie in je hoofd”. Er staan drie krachtige oefeningen in die je helpen aan meer ontspanning en nieuwe energie. Je krijgt het gratis van mij als jij je hier inschrijft.

Ben jij nieuwsgierig naar de effecten van het inzetten van teamontwikkeling bij een team zonder problemen? Ik kan je er alles over vertellen en kom er graag voor bij je op de koffie. Bel of mail me: 06 – 54 673949 carolijn@coachable.nl

 • Reply

  @OffenbergNicole

  29 04 2015

  “Teamontwikkeling is niet alleen een leuke bezigheid en een dagje weg met elkaar.” http://t.co/HOTngA5HJc @CarolijnRoelofs

 • Reply

  Sonja van Vuren (@sonjavanvuren)

  07 05 2015

  Ook zo’n zin in een heisessie? Ha, wat denk je?! @CarolijnRoelofs pakt het (heel verstandig!) anders aan: http://t.co/F8EJlrn8Hs

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *