Er is geen quick fix wanneer je jouw gedrag wil veranderen, een mooi zakelijk doel of privé verlangen wil halen. Dus zoek je die? Lees dan vooral niet verder.

Ben je er nog? Top want ik geef je 10 slimme tips wat wel en niet te doen wanneer je een mooi verlangen of doel wil behalen. Of als je een gedragspatroon wat niet meer werkt, wil doorbreken.

Of je nou fitter wil worden, wil stoppen met lelijk tegen jezelf praten, klaar bent met jezelf op de laatste plaats zetten, die toffe opdracht binnen wil slepen of die droomreis met je gezin wil maken…. deze tips kunnen jou helpen.

Kunnen ja want ik kan als coach nooit garanties geven. Jij bent namelijk verantwoordelijk en mag met die tips in handen jouw eigen weg vorm geven. Er is geen one size fits all. Dat vraagt dus uitproberen, vallen, opstaan en bijschaven.

Zowel een deel van mijn coachees als ik hebben ervaren dat met onderstaande stappen het lukt om écht te veranderen en belangrijke doelen gehaald worden. Jij kunt dus ook de vruchten plukken van dit 10 stappenplan.

10 stappenplan

1. Gebruik een notitieboek én een pen. Schrijven is een belangrijk cognitief proces om exact helder te krijgen wat je werkelijk wil. We nemen vaak aan dat als we iets in ons hoofd hebben dat we het wel precies weten én onthouden. Dat is niet waar en ook niet handig want het wordt daarmee te druk in je hoofd. Echt schrijven brengt structuur, realisme en feiten op papier.

2. Zorg dat je haarscherp weet waarom je dat doel wil halen of die verandering wil. Als je hier aan voorbij gaat, “overleef” je geen enkel ongemak of obstakel wat op je pad komt. Dus binnen dat waarom moet je antwoorden hebben op vragen als: “wie ben ik als ik dat ene heb bereikt”? “Hoe wil ik me voelen in het hele proces” én “welk gevoel moet het uiteindelijk resultaat mij brengen”? Alles wat we doen in het leven doen we omdat we ons op een bepaalde manier willen voelen.

3. Ken je meest voorkomende saboterende innerlijke stemmen. Kortom weet wat je zwaktes zijn waardoor je gewenste acties en gedrag overruled worden. Wil je meer bewegen en weet je dat je aan het eind van de dag vaak moe bent en jouw innerlijk stem dan roept “joh het was al zo druk vandaag, rust nu maar lekker uit “. Zorg dan dat je het beste moment mogelijk kiest voor jouw beweegmoment. Eén waar die stem geen poot aan de grond krijgt bij de in punt 2 benoemde waarom. Breng dus alles in kaart wat je kent van jouw meestal negatieve stem die geen zin heeft in veranderingen of hard werken. Zo kun je altijd met voorbedachte rade blijven doorzetten naar je doel. Ook als het een keer mis gaat.

4. Breek je gewenste verandering of doel op in mini stukjes en hang aan ieder stukje een deadline. Weet jij van jezelf dat je altijd te veel wil en daar op stuk loopt? Maak het dan nog kleiner dan mini. Wil je fitter worden? Ga dan niet én je eetpatroon drastisch aanpassen en iedere dag een uur wandelen. Begin met dat wat voor jou het allermakkelijkst is om te doen. Begin met een week iedere dag een half uur wandelen, de week erna 10 minuten extra etc. Zit dat wandelpatroon er lekker in en ervaar je er het positieve effect van, dan ga je pas een kleine stap maken in je voeding aanpassen etc. etc.

5. Realiseer je dat de weg naar dat ene écht belangrijke altijd voor ongemak gaat zorgen. Je zal dingen moeten doen die nieuw, spannend en ja daar komtie… out of your comfortzone zijn. Dus die brutale mail sturen naar die potentiele klant die je al jaren binnen wil halen. De zin die je nu nog niet gelooft uitspreken “wat jammer dat dit nu nog niet is gelukt, morgen doe ik het opnieuw”. I.p.v. “wat ben je toch een mislukkeling, je kan ook niks” wat zo lekker makkelijk en vertrouwd je mond uitrolt. Ongemak is zelden echt erg. Het wordt 1000x groter gemaakt door ons brein wat nog steeds geen zin in verandering heeft. Ben je niet bereid ongemak aan te gaan dan moet jij terug naar stap 2. Want hoe belangrijk is dat ene wat je wil bereiken dan écht?

6. Na al deze stappen komt het visualiseren.
Maak elke dag tijd om je helemaal in te beelden hoe je proces én het resultaat er uit ziet. Het proces is net zo belangrijk als het eindresultaat want ook van het proces moet je blij worden en voldoening ervaren. Zelfs het ongemakkelijke er in visualiseren en hoe je dat tackelt, helpt je op het moment supréme. Ben al dat wat je wil worden. Zie jezelf en je kinderen dan op die prachtige plek waar jullie heen willen reizen. Zie jezelf werken met die ene klant.

7. Spreek je uit over wat je wil bereiken. Kies eerst voor mensen of omgevingen waar dat veilig voelt en je support kunt verwachten. Breidt dat steeds verder uit naar waar het ongemakkelijk is. Dat wat openbaar wordt, heeft meer kans om werkelijkheid te worden dan als het alleen bij jou blijft. Praat in positieve taal en met vertrouwen over dat gene.

8. Geen resultaat zonder toegewijde acties. Iedere week!! Het beste werkt het als je op zondag bepaalt hoe jouw week eruit ziet en welke exacte acties je die week doet (mag dus mini zijn zoals gezegd in punt 4). De ene week is de andere niet. Je leven loopt niet altijd exact hetzelfde. Door op een vast moment je week in te checken kun je anticiperen op dat wat er nog meer nodig is in je leven behalve dat ene doel. Zo kies je steeds voor acties die realistisch en haalbaar zijn. Hierdoor voorkom je een veel te hoge lat in je week en teleurstellingen die je dan zelf hebt gecreëerd.

9. Koppel na die voorbereiding op je week een intentie aan die week. Die intentie gaat altijd over jou in relatie tot je verlangen, doel of verandering. Het is een krachtige zin die het liefst begint met “Ik ben…”. of “Ik heb….” Wil jij dus wat milder voor jezelf zijn en niet meer lelijk tegen jezelf praten? Dan kan jouw intentie bv. zijn: “Ik ben deze week precies goed zoals ik nu ben”.

Ik had onlangs zelf het doel om voor het einde van januari mijn coachgroep vol te hebben en één van mijn intenties in die periode was: “Ik ben klaar om dát te ontvangen wat deze week naar mij onderweg is”. Op deze manier en in combinatie met alle andere 8 stappen, zet je jezelf in de juiste energie om daar te komen waar je wil zijn. Voel en geloof jij jouw eigen intentie niet? Dan skippen en opnieuw beginnen. Voel je het wel én is het wat ongemakkelijk? Top geen probleem. 90 seconden door het ongemak heen ademen en je bent er vanaf.

10. Heb vertrouwen!
We willen altijd te snel, het moet NU en vooral gemakkelijk. Iets wat de allergrootste fout is om te verlangen. Zo werkt het negen van de tien keer niet met belangrijke en grote veranderingen of doelen. Daarom is het belang van een leuk proces zo groot. Is alles afzien en stom dan geef je op. Maak je van iedere actie een zo prettig mogelijke actie dan boek je snel succesjes, heb je steeds iets om te vieren en voldoening te voelen en dan boeit de duur van het proces vaak niet eens. Vanuit vertrouwen en met plezier op pad gaan, maakt de kans groot dat je ook je eindresultaat haalt.

Nu jij!

Deze stappen dragen serieus bij aan het slagen van jouw missie maar blijf het altijd koppelen aan jouw intuïtie en pas het zo aan dat je wel jezelf kunt zijn. Ook jij zal vallen en dan weer op moeten staan en het opnieuw moeten proberen. Gebeurt dat? Blijf dan weg van strengheid en woorden als falen en het lukt me toch nooit etc. Jouw saboterende stem uit stap 3 is er dan als de kippen bij om dat te beamen en zal er nog meer bij halen waardoor jij op gaat geven. Zeg tegen jezelf “dit was jammer én morgen ga ik gewoon weer verder”. Ga terug naar stap 2 en lees dat nog eens door, kijk in welke stap je nog wat aan kunt passen en ga de volgende dag gewoon verder want je hebt vertrouwen.

Maar ik kan toch ook gewoon even manifesteren? 

Veel mensen denken dat manifesteren alleen maar gaat om aan het juiste te denken en dat dit dan vanzelf tot je komt. Was het maar zo’n feest. Als dat zo was zag de hele wereld er toch serieus vredelievender uit dan dat het nu doet? Manifesteren betekent letterlijk openbaren of bekendmaken en is niets meer of minder dan een verzameling van stappen die zorgen dat hetgene wat je graag wil realiteit wordt. En dat is gewoon met heel veel plezier hard werken met dit stappenplan in je hand.

Hulp nodig?

Loop jij vaak vast op punten 2,3 en/of 5? Kun je daar wat stevige begeleiding in gebruiken om dat te doorbreken? Dan kan mijn coaching jou wellicht verder helpen. Stuur me gerust een bericht om dat samen te verkennen.

Grijp te telefoon en toets 06-54673949 in of stuur een mail naar carolijn@coachable.nl