Alles bedacht maar dit niet

Achter elkaar licht mijn telefoon op. Ik zie drie WhatsApps van een klant binnen komen. Nieuwsgierig als ik ben van zo’n klein “bommetje” open ik de berichten.

“Ik heb een hartstikke goed gesprek gehad met mijn leidinggevende. Er blijkt van alles mogelijk te zijn om het werken prettiger te maken voor mij. Dit had ik echt niet verwacht en al helemaal niet bedacht. Ik heb de afgelopen dagen wel tientallen scenario’s bedacht. Het bleef maar door mijn hoofd spoken. ‘Wat nou als….”. Met deze toffe uitkomst had ik dus geen rekening gehouden.”

Blij met de mogelijkheden die er nu zijn voor mijn klant om meer balans en plezier terug te krijgen in haar leven, antwoord ik natuurlijk enthousiast terug.

Deze dame kan zo in dienst bij Steven Spielberg. Ze is de beste scenariobedenker ever! Zeker in het genre thriller kunnen ze door voor een Oscar. Er gebeuren in haar scenario’s namelijk de vreselijkste dingen. En net als in veel films zijn haar verhalen gebaseerd op fictie, op fantasie. Niet op wat er werkelijk al is.

Toch wint ze die Oscar nooit. Haar scenario’s hebben namelijk zelden het perfect kloppende script.

Het zal jou wellicht ook bekend voorkomen.

PIEKER JE SUF EN FUTLOOS

Gepieker, oeverloos blijven denken over wat er allemaal kan gebeuren of juist niet. Soms zitten er een paar goede scenario’s tussen die je helpen om je doelen te bereiken. Maar heel vaak zijn het enge scenario’s. Een continue doorlopende stortvloed aan negatieve gedachten die ons ook een negatief gevoel geven. Over wat er mogelijk in de toekomst kan gebeuren of juist over zaken die in het verleden plaats hebben gevonden. Het gaat zelden over wat feitelijk op dat moment echt speelt.

Over het algemeen zorgt dat scenario schrijven en piekeren er voor dat je geen tijd hebt om te genieten van het hier en nu. Om te zien wat er NU is en daar bij te blijven.

Wanneer je een scenarioschrijver bent gaat al je energie naar dat hoofd wat maar maalt. In het aller ergste geval lig je nachten wakker en raak je uitgeput en gestrest. Daarbij zorgt het voor lamlendigheid. Je hebt geen tijd en energie om dingen te ondernemen waar je plezier in hebt. In zaken die je daadwerkelijk dichter bij je doel of plan brengen. Al dat gepieker beïnvloedt heel sterk je daadwerkelijke gedrag.

Als piekeraar of scenarioschrijver denk je dat je druk bent met gevoelens over een feitelijke gebeurtenis. Maar dat is dus niet waar. Je bent vooral gestrest van de gedachten die je hebt over iets wat misschien wel of niet kan gebeuren. Door zo druk in de weer te zijn met die gedachten hoop je controle te krijgen. Toch is dat zelden zo.

 

Net als bij mijn klant gaat het dan op het moment suprême ineens heel anders en vaak valt het dan allemaal reuze mee of is het zelfs beter dan bedacht. Klinkt toch als een beetje verspilde tijd en energie, nietwaar?

GEDACHTEN KOMEN EN GAAN

Wij hebben gemiddeld als mens 60.000 gedachten. Die kun je echt niet allemaal van aandacht voorzien. Er komen dus heel veel gedachten voorbij zonder dat we ze beet pakken. Ze gaan voorbij als een wolk in de lucht. Al die negatieve scenario’s hoef je niet beet te pakken. Je kunt ze gewoon op een wolk zetten en voorbij laten drijven. Kies daarvoor in de plaats eens een gedachte die je positief stimuleert en in actie brengt.

Sinds mijn klant zich bewust is van deze werking van haar brein én haar scenariobedenker een grappige naam heeft gegeven, kan ze met veel meer afstand naar haar gedachten kijken. Ze laat zich hier minder door leiden. Ze geeft zich veel meer over aan het moment en leert vertrouwen te hebben in de goede afloop. Langzaam aan krijgt ze ruimte in haar hoofd om te bedenken waar ze van ontspant, wat ze nog meer leuk vindt om te doen en op welke manier ze prettiger werkt.

WAT KUN JE NOG MEER ZELF DOEN?

Blijft een gedachte hardnekkig op de wolk voorbij komen. Schiet je in de pieker en scenarioschrijversrol dan kun je jezelf uitdagen met de vragen:

Eigenlijk wil ik nu….
Hoe zou ik me het liefst willen voelen?
Wat is er werkelijk nu op dit moment aan de hand?
Zo kom je stap voor stap terug in de realiteit en ervaar je minder spanning en onrust.

AND THE WINNER IS???

Ben je nou dol op mooie scenario’s en plannen schrijven. Doe dat dan vooral.

Beperk je wel tot één plan of scenario. Werk dat goed uit met duidelijke realistische stappen er in die je helpen op een prettige manier in actie te komen. Als het ontspannen, vanuit overgave en met plezier gaat, bereik je zeker jouw doel en haal jij jouw persoonlijke Oscar op voor het beste script ;-).

Word je helemaal gek van dat ratelende brein en de discussie met jouw negatieve gedachten? Kom je daardoor niet toe aan die dingen doen waar je van gaat zingen onder de douche? Krijg je hier geen grip op in je eentje? Laat me dat dan weten.

Ik kan samen met jou kijken op welke manier wij samen kunnen zorgen voor een waardevol, energiek en meer ontspannen leven.