“Nou wil ik weer genieten en mijn eigen plan trekken en nu kan ik het niet meer. Jarenlang stonden in het teken van liefdevol zorgen voor gezin en ouder wordende ouders. Nu mijn dochter prima voor zichzelf kan zorgen en mijn moeder in goede professionele handen is, weet ik niet hoe voor mezelf te zorgen.”

Ze is er klaar mee!

Ze wil niet zo humeurig zijn en zo enorm twijfelen over van alles en nog wat. Geraakt door eigen emoties neemt ze een slok van haar koffie bij mij aan de keukentafel. We zitten op veilige afstand want we leven in de tweede helft van de coronatijd. Eigenlijk had ze nu een mooie ervaring met mij gehad willen hebben op Ibiza maar helaas. Toch kan ze niet meer wachten en wil ze af van dat rot gevoel en de vrijbuiter in haar weer terug vinden. Dat maakt dat ze naar mij is afgereisd voor een intakegesprek waarbij we de mogelijkheden verkennen om ondanks de beperkingen toch een geweldig coachtraject te kiezen.

Daar in mijn gezellige keuken luister ik uitgebreid naar haar verhaal en stel ik wat moeilijke vragen die helpen het complete beeld te krijgen van haar coachvraag en behoefte. We kennen elkaar al een poosje via een gezamenlijk netwerk. Ze is heerlijk nuchter, vrolijk, eigen en direct. Allemaal dingen die ik waardeer in een mens. Ze kwam meerdere keren naar mijn Spijbelfestival en wat zag ik haar daar altijd genieten. Nu na haar uitgebreide verhaal snap ik dat nog beter. Naast een eigen business runnen ook mantelzorger zijn vraagt veel. Te veel soms waardoor ze juist op dat Spijbelfestival zich heerlijk verwend voelt door mij en weer even alleen voor zichzelf hoeft te zorgen.

Wat heb ik nodig?

Ze vertelt me dat ze op zoek is naar een coach met een verfrissende aanpak. Het buiten in de natuur werken, lijkt haar zalig en ze is nieuwsgierig wat de Acceptance and Commitment methode voor haar kan doen. Tja… en ze wil dat Spijbelgevoel weer ervaren. Echt in de watten worden gelegd. Voordat ze weer in haar auto richting huis rijdt, zijn we het er samen over eens dat we samen gaan werken en beloof ik haar een mooi coronaproof coachtraject samen te stellen.

Na wat gepuzzel en gezoek stel ik een fijn Coaching at Sea programma op waarbij we geen “last” hebben van gesloten horeca en hotelfaciliteiten. Een programma wat helemaal bij haar en mij past. Eind januari 2021 is het dan zover. In Kerkwerve vlakbij zee strijken we neer bij een geweldige B&B. We hebben ieder een zalig mini-huisje met open haard en sauna en om ons heen scharrelen pauwen, kippen en paarden. Mijn auto is volgeladen met verwennerij, verrassingen, werkmaterialen en lekker eten en drinken. We hebben tenslotte iets meer voor ons zelf te zorgen zo zonder horeca. Het blijkt een gouden plek te zijn voor de start van dit coachtraject.

Intentie zetten

We trappen warm en knus af bij de openhaard met het zetten van een intentie voor dit traject. Ze kiest voor “Ik pak mijn eigen ruimte zodat ik vaker pretoogjes heb zowel in privé als werk” en duiken daarmee gelijk de diepte in. De volgende dag rijden we naar zee voor een intensieve sessie waarbij accepteren en los komen van oude pijn en patronen alle aandacht krijgt. De natuur en ervaringen die we daar op doen, zijn magisch en blijken tot op de dag van vandaag nog door te werken.

Na een lunch in alle rust in onze huisjes trappen we die middag de Zeeuwse wind door op onze fiets. We gaan aan de slag met een moeilijke overtuiging rondom trots zijn en doen een praktische defusieoefening rondom van het woord trots. We lachen onbedaarlijk terwijl de sneeuwwolken boven ons hoofd samen pakken. De lol wordt alleen maar groter op het moment dat we al fietsend een spandoek tegen komen waar het woord trots op staat.

Veranderen doe je niet in twee dagen

Na de coachdagen aan zee vervolgen en verdiepen we de thema’s in een aantal losse gesprekken op fijne plekken in de natuur. Het traject sluiten we af door weer terug te keren naar zee en daar in de zon alles met elkaar te verbinden. Gelukkig kunnen we weer heerlijk lunchen op het terras.

Persoonlijke ervaring

Wanneer ik later aan haar vraag hoe ze de coaching heeft ervaren, stuurt ze mij op geheel eigen originele wijze via een spraakbericht deze woorden.

“Mijn verwachtingen zijn meer dan uit gekomen. Ik kende je al van het Spijbelfestival en hoe graag je mensen in de watten legt. Maar door de coachadventkalender (nu te krijgen als Krachtige startkalender) heb ik meer inzicht gekregen in wie jij bent als coach en hoe je werkt en dat gaf mij écht vertrouwen. Ook nu via het MMT abonnement ben je nog wekelijks mijn waardevolle cheerleader en dat is fijn en houdt mij scherp.

Je bent een no nonsense coach. Flexibel in aanpak en tijd. Stelt niet alleen vragen en doet ook uitspraken die mij aan het denken zetten. Voor mij had je steeds de juiste oefening bij elke coachvraag. Ik ben bewust van mijn verstand alias tante Pastellia. Ik kan alleen nog maar met een grote glimlach naar berkenbomen kijken. Ik lust mierenhoopmannen rauw. Heb mijn nieuwe waarde eigenheid ontdekt. Eén die jij al lang zag maar voor mij een blinde vlek was. En ik geniet nog wekelijks van mijn radslagdag. Een dag waarop ik alles mag.

Ik merk dat de oranje hippiebus goed voor me werkt. Ik deel hem iedere keer in naar gelang wat ik nodig heb. Wie van mijn “Ikken/overtuigingen” mag er achter het stuur zitten. Soms zitten die pleaser en die perfectionist ineens weer voorin maar door de oefening die we hebben gedaan, kan ik snel mijn bewuste ego de boel laten herschikken.

Het was heerlijk dat we op fijne plekken in de natuur werkten. De dagen in Kerkwerve waren een prachtige bijzondere start. Of eigenlijk een eerste sprint want wat hebben we veel gedaan in die dagen. Later hebben we dat heerlijk verder uitgebouwd tijdens de coachwandelingen in de natuur. Wat was de afsluiter aan zee mooi.

Ik blader nog regelmatig in mijn coachschrift. Een schrift wat jij met zoveel zorg hebt uitgezocht en wat mooi aansloot bij een terloopse opmerking van mij dat ik zo van landkaarten houd. Van die kleine dingen maken dit coachtraject voor mij ook heel waardevol.

Mijn trotsen zijn los, ik weet mezelf écht op waarde te schatten en ik ben weer baas over mijn eigen humeur. Ik weet weer te genieten van de kleine dingen. Ik zet het goede van mijn pleaser in, blijf oog houden voor de ander én voor mezelf. Ik zie ondernemen weer als een spel en heb een joyproject gekozen waardoor ik weer nieuwe mensen ontmoet en nieuwe dingen aanga. Ik voel me daarmee weer een vrijbuiter.” M. 

Waar ben jij klaar mee?

Ik kan me voorstellen dat je dingen herkent uit dit mooie ervaringsverhaal van mijn coachee M. Misschien vind jij jezelf ook een beetje een zeur geworden die overal over twijfelt. Misschien voel je leegte en hoor je regelmatig dat stemmetje in je hoofd zeggen “is dit het nou?”. Weet dan dat een coachtraject je dan altijd uit die impasse haalt.

Coaching gaat over het anders leren kijken naar jezelf en de situaties waar je mee te dealen hebt. Het gaat over het vergroten van jouw bewustzijn en nieuwe inzichten opdoen. Dát is de kern van coaching.

Ik ben dus ook jouw coach als je eigenlijk niks met coaches hebt. Als je het vaag vindt maar stiekem voelt dat professioneel jezelf onder de loep nemen best zinvol is.

Laat me gerust weten waar je verandering wil, dan maken we kennis en kijken we samen wat je nodig hebt. Stuur me eenvoudig een mail naar carolijn@coachable.nl of bel me op 06-54673949 (en dat is minder spannend dan je denkt).