De regie kwijt!

Bianca komt bij mij op het moment dat zij zich al een langere tijd niet goed in haar vel voelt zitten en ervaart het werken in haar huidige functie als pittig. Ook thuis in het gezin met drie kinderen en veel vrijwillige inzet voor sportclubs, school en kerk zorgen bij tijd en wijlen voor flink wat druk op haar schouders. Ze vindt het lastig om haar eigen grenzen aan te geven. Bianca voelt zich heel erg verantwoordelijk en wil graag zeer goed presteren.

Bianca heeft erg hoge verwachtingen van zichzelf en denkt dat anderen die ook van haar hebben. Ze wil graag wat sterker in haar schoenen staan. Meer zelfvertrouwen hebben waardoor ze zich minder snel aangevallen voelt en krachtiger feedback kan geven en ontvangen. Zij wil heel graag beter kunnen relativeren en ontdekken waarom ze van zich zelf niet mag falen en overal een antwoord op moet hebben.

Een belangrijke vraag die hierbij ook leeft, is of haar huidige baan wel de juiste baan is voor haar. De leidinggevende van Bianca heeft haar aangeboden met een coach aan de slag te gaan. Zodat ze kan herontdekken wat de belangrijkste drijfveren en kwaliteiten zijn en om te zorgen dat haar ogen weer gaan stralen. Bianca krijgt alle ruimte en support van haar leidinggevende voor dit traject.

Bianca’s leidinggevende geeft tijdens het kennismakingsgesprek aan dat er al veel goed gaat. Ze is gedreven en deskundig op haar vakgebied. De collega’s hebben haar nodig om goed te kunnen functioneren. Bianca geniet er van om zaken uit te pluizen zodat ze cliënten goed verder kan helpen en haar collega’s kan voorzien van de juiste informatie voor hun werk. Ze kan goed reflecteren, naar zich zelf en naar de ontwikkelingen die op dit moment in de organisatie plaats vinden. Ze durft steeds wat meer ontspannenheid te tonen en de controle wat los te laten. Dat Bianca nu deze stap naar coaching gaat zetten, is daar een mooi voorbeeld van.

Het coachtraject

We spreken af dat het accent van het coachingstraject komt te liggen op het onderzoeken waardoor Bianca uit balans raakt, hoe zij meer kan vertrouwen op haar innerlijk kompas. Daarnaast gaan we werken aan het kennen, benoemen en stellen van haar eigen grenzen. Wanneer dit lukt zal zij meer zelfvertrouwen ervaren en daardoor ook leren krachtiger te communiceren.

We voeren zes gesprekken. We ontdekken dat de patronen van Bianca best hardnekkig zijn. Het was af en toe zoeken naar manieren om de nieuwe inzichten om te buigen naar daadwerkelijke acties en veranderingen. We hadden te maken met sterke overtuigingen. Tijdens onze gesprekken ontstond er goede energie bij Bianca om aan de slag te gaan. Ze zag ook hoe zij zichzelf klem zet met haar overtuigingen en patronen. Echter het ombuigen in het dagelijks leven vraagt veel moed, tijd en doorzettingsvermogen. Voor mij als coach is het dan een kwestie van het tempo volgen van de coachee en geduld bewaren. Anderzijds had Bianca ook wat stevige confrontaties nodig om in te zien dat alleen zij zelf de situatie kon veranderen. Ik hou namelijk niet van pappen en nathouden….dat vertel ik ook altijd bij het kennismakingsgesprek. Mijn klanten weten dus wat zij aan me hebben😀.

Zet kleine stappen en richt je niet te veel op je einddoel

Aan het eind van het traject heb ik er voor gekozen om Bianca nog een boost te geven en heb ik haar een dag meegenomen naar zee. Ik weet uit ervaring wat de frisse lucht, de wind, zon en de natuur doet met je hoofd. Binnen een paar uur al wandelend en stilstaand bij de zee ontdekte Bianca dat ze zo gericht was op haar einddoel (weten of haar baan wel de juiste is en wat dan evt. de goede baan zou zijn) dat ze blokkeerde om eerst te werken aan de tussenstappen.

Ik zag haar schouders bijna letterlijk zakken en haar ogen zich verder openen. Het kwartje was gevallen, ze wist ineens hoe zij de regie terug kan pakken.
Het coachingstraject heeft zich met name gericht op het doorbreken van patronen rondom de drijfveren “zekerheid” en van “betekenis zijn”. Na het erkennen van de patronen en deze loslaten, is Bianca op onderzoek uit gegaan waar ze wel blij en energiek van wordt zowel in werk als privé.

Voor haar is aandacht, rust en samen zijn in kleine groepjes erg belangrijk. Daarnaast is zij erg goed in uitpluizen, onderzoeken, kennis ophalen en vergroten om vervolgens te delen met anderen. Ze heeft geleerd meer vanuit willen te denken dan vanuit moeten en daar dan ook keuzes mee te maken wat ze wel doet en wat niet. Zowel thuis als zakelijk.

Bianca gaf haar innerlijke criticus altijd voorrang in haar hoofd. Daar heeft zij afscheid van genomen en zij voert nu vaker het gesprek met haar innerlijke vriendin. Hierdoor voelt zij zich nu sterker en zelfverzekerder om aan te geven wat voor haar belangrijk is. Ze durft meer te vertrouwen op zich zelf ook vanuit de gedachte “ wat is het ergste wat mij kan gebeuren” .

Op haar werk durft ze meer de controle los te laten op het moment dat dit kan. Waar nodig houdt zij vast aan haar plan omdat ze weet dat het goed in elkaar zit. Doordat zij weet wat haar kwaliteiten zijn en ze hierop mag vertrouwen, werkt zij vanuit een andere energie en kan zij effectiever communiceren.

Ik ben blij dat ik naar mijn intuïtie heb geluisterd en Bianca nog een dag mee naar zee heb kunnen nemen want dat heeft nog net even de extra impuls gegeven die zij nodig had.  Haar ogen stralen sindsdien weer.

Leid jezelf met kracht, energie en compassie.

Wanneer ik Bianca een aantal maanden na het einde van ons traject weer spreek, zit er een zeer open en krachtige vrouw tegenover mij die vertelt dat ze zelf besloten heeft niet meer verder te willen in haar huidige functie. Ze vindt dat spannend omdat ze nu niet weet wat er komt maar voelt zich ook opgelucht. Met alle kennis die zij nu heeft, vertrouwt zij er op dat een passende functie gevonden zal worden.

Herken jij je in het verhaal van Bianca en heb je het gevoel dat je weinig regie hebt over de verschillende facetten van je leven? Ligt jouw lat ook zo hoog dat je er niet bij komt en zorgt dat steeds weer voor teleurstelling en uitputting bij jezelf?

Ben je klaar met deze struggle maar heb je geen idee hoe je hier écht in kunt veranderen? Mail of bel (06-54673949) me dan gerust. Dan kunnen we samen verkennen hoe het bij jou zit en wat ik voor jou kan betekenen.