Welk pad loop jij?

Vriendelijk zijn voor jezelf. Wat betekent dat nou eigenlijk?

Een bezoek aan de sauna?
Alleen op vakantie gaan?
Een paar uur helemaal alleen met een boek op de bank?

Allemaal heerlijke dingen die zeker bijdrage aan lief zijn voor jezelf.

Maar voor mij gaat het nog wat dieper.

Volgens mij is vriendelijk zijn voor jezelf dat je met je hele zelf, dus de mooie, grijze en donkere delen, oké bent en je eigen pad bewandelt. Niet het pad van anderen. Niet van je ouders, je vrienden of wie dan ook.

Nee met je hele zelf het pad volgen wat bij jou past. Zodat je doet waar je goed in bent. Zodat jij je voelt zoals jij je heel graag wilt voelen. Een pad wat je meer energie geeft dan dat het kost.

TREK JE HARNAS UIT

Wanneer je kiest voor het pad waarvan jij denkt dat een ander dat voor jou oké vindt of wenst dan loop je in een harnas en dat is best zwaar. Het betekent dat jij je eigen kleur verliest.

Ik wist heel lang niet wat mijn eigen kleur was. Ik wilde als jong meisje vooral lief en aardig gevonden worden door mijn ouders en de meesters en juffen op school. Ik was braaf, werkte hard en voegde me naadloos naar wat ik dacht dat iedereen van mij verwachtte. De zinnen “zo hoort dat” en “zo doen we dat” zijn nu nog zinnen waar ik zwaar allergisch voor ben. In discussie gaan, deden we in die tijd als kinderen volgens mij niet met onze ouders of leerkrachten.

Dit zorgde er wel voor dat ik een enorm goed aanpassingsvermogen ontwikkelde waardoor ik zonder al te veel problemen een fijne jeugd heb gehad. Pas op latere leeftijd ontdekte ik dat het niet kennen van mijn eigen kleur voor een flinke deuk in mijn zelfbeeld en zelfvertrouwen heeft gezorgd. Met het gevolg dat ik nog harder mijn best ging doen voor de hele wereld om die onzekerheid te verbloemen en om gewaardeerd te worden.

Ik had een harnas aan en blies mezelf op tot iets wat ik niet was. Met alle gevolgen van dien. Onbegrepen in de brugklas, een verkeerde liefde, een keihard losmaak proces van mijn ouders en behoorlijk wat donkere gedachten. Vriendelijk voor mezelf was ik al lang niet meer. De keiharde oordelen en strenge stemmen kregen altijd voorrang en hielden me weg van het pad wat echt bij mij paste.

 

Pas toen ik de liefde van mijn leven ontmoette en zag hoe hij volledig met zijn eigen kleur en in totale relaxtheid het leven vierde, verschenen de eerste barsten in mijn harnas. Met zijn onvoorwaardelijke support en liefde durfde ik de pittige zoektocht naar mijn eigen kleur aan te gaan. Ik heb wat therapeuten, zelfhulpboeken, trainingen en coaching gehad en steeds kwam ik een stapje verder. Ik pikte nog een burn out mee en het koste me bloed, zweet en tranen.

DE JUISTE STEENTJES OM TE BOUWEN

Van alles wat ik leerde tijdens die zoektocht, pikte ik de juiste steentjes mee om steeds verder mijn eigen pad te leggen. Ik ontdekte dat ik mijn eigen strenge gedachten niet zo serieus hoefde te nemen, dat ik ook mocht luisteren naar de vriendin in mij die zachtjes fluisterde. Ik ben best goed geworden in het luisteren naar wat ik nodig heb. En die stem zit niet in mijn hoofd maar in mijn hart.

Mijn pad is het pad van de aandacht geworden. Aandacht voor mezelf, aandacht voor mijn gezin en de mensen die me lief zijn en aandacht voor de ander die nog niet zo vriendelijk is voor zichzelf. Precies deze volgorde want als ik geen aandacht besteed aan het luisteren naar mijn hart, kan ik er nooit met heel mijn hart voor de ander zijn.

Ik kan nu heel goed kiezen voor momenten voor mezelf en mijn gezin het vertrouwen geven dat ze het samen prima redden. Ik onderneem helemaal op mijn manier, in vrijheid en met de mensen waar ik graag mee werk. Maar bovenal kies ik voor voldoende tijd om thuis te zijn en mijn vriendschappen te koesteren.

Nu ik mijn eigen kleur gevonden heb, is het mijn missie om anderen daar ook bij te helpen. Het jong aangeleerde aanpassings- en inlevingsvermogen wat nu helemaal in balans is, is het belangrijkste goud wat ik in handen heb om dat te kunnen doen.

Ik geloof en weet dat het leven leuker is als je goede vrienden bent met jezelf.

DURF JIJ KLEUR TE BEKENNEN EN TE BOUWEN AAN EEN ZACHTAARDIGE RELATIE MET JEZELF?

Dat doe je door jouw zelfkennis te vergroten, je waarden te ontdekken en te stoppen met geloven wat jouw verstand je allemaal wijs maakt.

Tijdens de Leiderschapsretraite op Ibiza bereik je dat. Ga je mee met mij op reis?

Liever eerst eens vrijblijvend kennismaken en al je vragen stellen?

Mail of bel (06-54673949) me dan gerust.