Luisteren naar jezelf!

 Eén keer in de zoveel tijd gebeurt het weer. Ik ben chagrijnig en ontevreden. Ik snauw tegen mijn man en kinderen (lekker veilig) en trek me terug. Ik voel hoe alle energie uit mijn lichaam wegsijpelt. Dus ik stop met hardlopen en hang alleen maar op de bank. Ik slaap slecht want het wordt hartstikke druk in mijn hoofd en in het donker van de nacht, zoek in mijn eentje naar de antwoorden op dit rotgevoel.
Maar eigenlijk weet ik wel wat er is. Dit gebeurt er als ik niet goed naar mezelf luister. Er sluipt een soort boosheid bij me naar binnen en voor ik het weet zit ik in de bekende vicieuze cirkel. Vorige week heb ik de eerste vermoeidheidssignalen genegeerd. Ik ben lekker vol gas doorgegaan. En nu voel ik me moe, labiel en overbelast.

Iedere keer duurt het even voordat het tot me doordringt dat ik er weer ingetuind ben, dat ik naar mezelf had moeten luisteren. Maar dan weet ik wél weer wat ik moet doen. Een flinke huilbui lucht al op. Dan ga ik naar mijn favoriete plek aan zee. Daar waait mijn hoofd lekker leeg, zuig ik mijn longen vol frisse lucht en kijk ik weer naar buiten en dat geeft me ruimte van binnen.

Uitgewaaid en opgeladen kom ik weer thuis. Daar vouw ik mijn handen om een mok thee en beloof mezelf dat ik weer elke week de tijd zal nemen om bewust stil te staan bij hoe ik mij voel. Om me te realiseren welke activiteiten me blij hebben gemaakt, energie hebben gegeven en zinvol waren. En wat ik heb gedaan dat moeizaam ging, waar ik onzeker van werd of wat ik met tegenzin deed. Zo luister ik naar mezelf en kan ik van koers veranderen als de ingeslagen weg te veel energie kost.

Waarom luisteren naar jezelf zo belangrijk is

Je kunt echt veel beter naar jezelf (leren) luisteren dan naar de goedbedoelde adviezen van anderen. Jij bent je beste raadgever.

Alleen jij weet wat het allerbeste voor jou is, wat goed bij jou past en wat juist niet. Daarin schuilt dus ook de moeilijkheid. Jij bent dus de enige die gehoor kan geven aan al die signalen in je hoofd en in je lijf. Natuurlijk kun je hulp krijgen om helderheid te scheppen in je gedachten of gevoelens. Maar alleen jij hebt toegang tot de antwoorden.

Ik hoef je niet uit te leggen dat het niet gezond is om signalen van je lichaam en geest te negeren. Af en toe het geluid van je omgeving voorrang geven, is niet erg. Als je soms de signalen in je onderbuik wegdrukt, word je niet meteen ziek. Maar als je dit te vaak doet, zal je merken dat je steeds minder lekker in je vel gaat zitten. De signalen zijn er om jou bewust te maken, je te beschermen en vragen om actie (rust nemen is ook een actie).

Waarom is het toch zo moeilijk om naar jezelf te luisteren?

Het klinkt zo simpel hè: signalen niet negeren, luisteren naar jezelf. Waar kan het nou nog fout gaan, zou je denken.

Het is zo moeilijk omdat er zo veel verschillende vormen van jou zijn, waar je naar kunt luisteren. Kijk maar eens mee.

1. Gedachten en emoties

Als je luistert naar de drukte in je hoofd, dan weet je dat er veel gedachten en emoties kunnen zijn, die vechten om voorrang, aandacht, antwoorden en acties. Vrouwen laten het allemaal over elkaar heen buitelen. Mannen schijnen dat wat beter te kunnen groeperen in een soort ‘doosjes’ in hun hoofd. Die hoeveelheid aan gedachten maakt dat we het fijner vinden om een aantal gedachten te negeren. Vooral de ingewikkelde, die tijd vragen om te onderzoeken. Die laten we dan ergens sluimeren. We geven eerder voorrang aan de gedachten die gevoed worden door anderen. De vraag is of dat antwoord echt past bij wat jij nodig hebt.

Daarnaast zijn die gedachten vaak belemmerende overtuigingen. Als ik niet ga, vinden ze me niet meer aardig of een goede vriend heeft altijd tijd voor je. Belemmerende overtuigingen helpen niet mee om met open blik op zoek te gaan naar het geschikte antwoord.

Gedachten ordenen

Het enige wat echt helpt om goed in gesprek te gaan met je gedachten is tijd en pen en papier. Door je gedachten en overtuigingen op te schrijven, krijgen ze allemaal een eigen plek en kun je makkelijker onderzoeken wat je met de gedachten wil en onderzoeken hoe waar ze zijn. Beschrijf ook de emoties die je voelt bij die gedachten. Voel je je boos, verdrietig of somber? Of juist vrolijk, uitgelaten of energiek?

 

Een emotie is niks anders dan een reactie op een gedachte. Even een korte uitleg over hoe dit werkt. Je maakt iets mee bijvoorbeeld het onweert heel erg (gebeurtenis). Je denkt aan die keer dat je op de camping stond en een boom vlakbij jouw tent getroffen werd door de bliksem met een enorm vuur tot gevolg (gedachten). Sindsdien ervaar jij onweer als iets angstigs (emotie/gevoel).

Coach je jezelf door de gedachten heen en het antwoord zal komen dat je op dat moment nodig hebt. Schrijven met pen en papier geeft niet alleen rust in je hoofd, maar zorgt er ook voor dat de informatie lekker gestructureerd wordt verankert in je geheugen.

2. Je lijf

Iedereen heeft een zwakke plek in zijn lichaam. Bij de één is dat zijn rug, bij de ander zijn maag. Je krijgt migraine of een slepende verkoudheid. Vaak begint het met vermoeidheid. ‘In het weekend slaap ik wel weer bij’, hoor je jezelf zeggen als je er nog een tandje bij doet. Als je te lang niet naar de signalen van je lichaam luistert, worden we negen van de tien keer gewoon ziek.

Leer je lichaam kennen en luister naar wat het je zegt. Zorg voor voldoende inspanning en ontspanning. Geen tijd is geen excuus: ziek zijn, dát kost pas tijd!
Ken jij jouw zwakke plek, de eerste signalen, je eigen kwetsbaarheden?

3. Je Intuïtie en gevoelens

Intuïtie: een lastig en vaag begrip. Je intuïtie is niet tastbaar en je kunt het niet zien. Toch is het iets wat we allemaal bij ons dragen en je gebruikt het vaker dan je denkt. Het laat van zich horen in de vorm van dat stemmetje in je hoofd, dat onbestemde gevoel als je ergens binnenkomt, of die heerlijke opwinding als je weet dat ‘alles klopt’.

Als je een besluit neemt waarbij je hebt geluisterd naar je intuïtie, ervaar je een gevoel van opluchting. Intuïtie gaat namelijk uit van het positieve en daardoor voel je ruimte en lichtheid. Intuïtie sluimert en daarom moet je goed opletten om haar te volgen. Zeker als we het druk hebben, horen we ons stemmetje niet. Omdat intuïtie niet goed te duiden is, vinden we het moeilijk om er naar te luisteren. We durven er niet op te vertrouwen en nemen dan beslissingen waarvan later blijkt dat we beter wél hadden kunnen luisteren naar die innerlijke stem.

Het is belangrijk om je intuïtie te combineren met je ratio. Je intuïtie geeft de richting aan en je ratio, je gedachten, kunnen dit controleren en onderbouwen en geven uitvoering aan die richting.

Neem verantwoordelijkheid door te luisteren naar jezelf

Bij coaching draait het continue om luisteren naar jezelf. Ik ben geen helderziende en weet de antwoorden tenslotte niet. Voor veel klanten is dat in het begin van de coaching best lastig. ‘Ik weet het niet, echt niet’, krijg ik regelmatig als antwoord. Daar neem ik natuurlijk geen genoegen mee ;-).

Vaak weten we het namelijk wél maar durven we het niet uit te spreken. Want als het gezegd is, dan heb je ook zelf de verantwoordelijkheid om er wel of niet iets mee te doen. En dan ben je ineens de kapitein op je eigen schip geworden en kun je de invulling van jouw levensgeluk niet meer bij een ander laten liggen.

Wil jij (beter) leren luisteren naar jezelf?
Gun jezelf dan het cadeau van een echt goed gesprek waarin jij de hoofdpersoon bent en ervaar de ruimte in je hoofd en de energie die vrijkomt. Met mijn programma  Coaching at Sea help ik je in twee dagen op een ontspannen manier echt luisteren naar jezelf.

Liever eerst eens vrijblijvend kennismaken en al je vragen stellen?

Mail of bel (06-54673949) me dan gerust.