“Weet je ik heb eigenlijk mijn hele leven niet echt bewuste keuzes gemaakt. Ik was een makkelijke volger. Ik vond al snel dingen leuk die anderen deden en dan deed ik mee. Als klein meisje al. Werd er iets voorgesteld of gezegd dat ik in iets goed was dan geloofde ik dat en volgde ik het plan wat daarbij hoorde. Zo rolde ik in mijn studie en mijn banen. En eigenlijk gingen die dingen me dan gek genoeg ook makkelijk af waardoor een nieuwe functie ook weer aan kwam waaien en daar ging ik dan in mee. Dus toen ik een partner kreeg die graag alles besliste vond ik dat ook wel handig. Hoefde ik niet na te denken en kon ik weer volgen. ”

Eigenlijk wil ik heel wat anders

 “Maar ja nu ben ik half veertig en voel ik aan alle kanten dat ik me eigenlijk altijd maar laat sturen door wat er van buitenaf op me af komt terwijl ik steeds vaker voel dat ik liever iets anders zou willen. Die eigen keuzes maken roept na al die jaren de buitenwereld volgen enorme weerstand op. Allerlei beren doemen op en ik ben als de dood dat er iets mis gaat. Alsof ik de ander ga teleurstellen, in de steek laat en ik niet meer loyaal ben. Ondanks dat het steeds meer gaat schuren laat ik mijn dagen bepalen door wat er van buiten op me af komt. Terwijl ik eigenlijk heel graag wat meer eigenheid en avontuur in mijn leven wil.”

Mijn coachee lacht er wat schamper bij. Als ik haar vraag op welke manier ze haar dagdagelijkse keuzes maakt, valt ze stil. Na een poosje door het bos te lopen zegt ze “Of ik laat me leiden door wat anderen in mijn agenda zetten of wat ik denk dat anderen graag willen dat ik doe”. Op mijn vraag waarom ze het zo belangrijk vindt eerst iets te doen wat misschien fijn is voor anderen zegt ze met tranen in haar ogen “omdat ik wil dat iedereen tevreden is en ik ze niet teleurstel”. Om dit patroon op de juiste laag bloot te leggen vervolg ik met de vraag “wat gebeurt er met jou als je een ander teleurstelt?” Starend naar de grond antwoordt ze “dan ben ik bang dat ze me afwijzen en niet meer moeten. Dat ik alleen kom te staan”.

Ervaringen uit het verleden nemen geen keer

Afwijzing en alleen komen te staan is een veelvoorkomende onderliggende angst. Niet alleen bij deze coachee. Die angst is in kleine of grote mate veroorzaakt in een stuk van het verleden en is door het brein als een hardnekkige overtuiging vastgezet waardoor een gedragspatroon ontstaat van volgen, zorgen en dienen. Ervaringen uit het verleden nemen geen keer en bieden ook geen garantie voor de toekomst. Twee wellicht wat cliché zinnen maar ze kloppen in deze wel degelijk.

De ervaring die dat stukje angst gezaaid heeft, kun je niet laten verdwijnen. Veel mensen zijn daar druk mee. “ Ik wil het niet voelen, het mag er niet zijn, ga weg” maar het neemt nu eenmaal geen keer. Je in dit huidige leven laten sturen door die ervaring en de overtuiging “ik mag niemand teleurstellen en wil niet afgewezen worden” is nooit een garantie dat het niet gebeurt. We stellen nu eenmaal wel eens iemand teleur. Het dealen met die teleurstelling is dan écht van de ander. Wijst diegene je gelijk af dan kun je je afvragen wat het contact werkelijk waard is geweest en of je dat wel wil behouden. Andersom geldt de “garantiezin” ook. Slechte ervaringen zoals eens afgewezen zijn, betekent geen garantie dat dit altijd in de toekomst weer gebeurt.

Losweken van moeilijke gedachten

Waar ik me op richt als coach bij dit soort kwesties is de kracht van de overtuiging en grootste angst erkennen én afzwakken. De ander los weken (in vaktermen defusie) van deze moeilijke gedachten.

Defusie betekent letterlijk uit elkaar halen. In de Acceptance and Commitment coaching gebruiken we defusie als een ingreep om afstand te kunnen nemen en ruimte te kunnen maken voor dat wat waardevol is . Afstand nemen is soms nodig wanneer we ergens volledig door in beslag worden genomen. Dat kunnen gedachten, maar ook gevoelens zijn. Doordat we er volledig door in beslag worden genomen, lijkt het alsof die gedachte of dat gevoel het enige is wat bestaat en waar is.

Vrolijk ruimte creeeren voor nieuwe ervaringen

Er zijn veel vrolijke defusie oefeningen die heel effectief zijn. Wanneer je hiermee dus een lossere relatie krijgt met die angst of overtuiging, krijg je ruimte om eens iets anders te gaan voelen, denken en doen. Iets wat nu belangrijk voor je is. In het geval van mijn coachee…. Een interessantere werkdag met ademruimte doordat ze zelf gaat kiezen hoe haar agenda er uit ziet. En meer het avontuur zelf opzoeken en ervaren wat voor moois in het echt plaats vindt.

Tuurlijk gaat dat mega ongemakkelijk zijn en daarom zijn die defusie oefeningen heel praktisch en ervaringsgericht waardoor ze in die ongemakkelijke nieuwe fase als belangrijke houvast dienen. Alleen al door de lach die ze tijdens het doen op het gezicht toveren, zal het snel een krachtige reminder zijn om niet te luisteren naar het opdringerige oude saboterende stemmetje.

Alleen door anders te doen, zal je andere dingen gaan ervaren. Pas na de nieuwe ervaring mag je oordelen wat er werkelijk gebeurd is en of al die overtuigingen uit zijn gekomen. Uit talloze ervaringen van mijn coachees kan ik je nu zeggen “er gebeuren magisch mooie dingen”. Al na één of twee nieuwe ervaringen zeggen zij “wat heb ik het mezelf jarenlang onnodig lastig gemaakt”.

Eerst ervaren dan geloven? 

Ik hoor jouw ratelende brein nu al tetteren “ja ja jij hebt mooi kletsen het zal wel”. Worstel jij nou ook met hardnekkige overtuigingen of angsten waardoor je op dit moment niet dat doet wat je eigenlijk het allerliefste zou willen? Mopper en zucht je net iets te vaak en komt regelmatig de gedachte voorbij “is dit het nou”? Dan zit er maar één ding op en dat is komen ervaren wat al die andere vrouwen al eerder mee hebben gemaakt. Je bent meer dan welkom om kennis te maken met mij en mijn vrolijke werkwijze.

Stuur me eenvoudig een mail naar carolijn@coachable.nl of bel me op 06-54673949 (en dat is minder spannend dan je denkt).