Je kunt nooit meer iemand de schuld geven

Nadat je deze blog gelezen hebt, kun je nooit meer iemand anders de schuld geven .

Je kunt nu nog weg klikken ;-).

Oké je bent er nog. Fijn!

Graag deel ik iets prachtigs wat jou kan helpen om nog meer leiderschap te nemen richting een waardevol(ler) leven.

 

 

Ik leer steeds meer over de werking van onze gedachten en hoe ervaringen uit het verleden, angsten voor de toekomst en gedrag van anderen een eigen leven gaan leiden in ons hoofd. Door al die gedachten laten wij ons in het nu sturen en meestal niet richting dat wat we werkelijk belangrijk of waardevol vinden. We hebben veel gedachten die ons weg houden van wat we werkelijk voelen, willen of nodig hebben.

Vanuit jouw gedachten en ervaringen ontstaan gevoelens. Je gevoel komt nooit door een gebeurtenis zelf maar door de gedachten die jij over een gebeurtenis hebt. Yep, check maar even of het klopt.

Het kan natuurlijk van alles zijn. Na een bijzondere prestatie kun je trots voelen. En net wanneer jij voelt “hier wil ik meer van” roept je verstand “rustig aan, het is niet gezegd dat het volgende keer weer zo goed gaat”. Ineens heb je een heel ander gevoel en ben je al weer weg van de trots die je voelde.

Zo kun je heerlijk vrolijk opstaan. Je hebt zin in de dag en in je werk. Je voelt je energiek. Totdat je collega en leidinggevende beginnen te foeteren over iets wat niet goed gaat in jullie project. Ze uiten zich negatief en narrig. Jij voelt je in no time geïrriteerd, geraakt of ook narrig. Eenmaal thuis klaag je tegen je partner steen en been omdat je collega’s er voor zorgde dat jij je i.p.v. vrolijk en energiek de hele dag geïrriteerd voelde.

Zelfs als je met iemand bent die puur negatief naar zichzelf is en het niet gericht is naar jou, kun jij ook een negatief gevoel krijgen. Na afloop van je bezoek wijs je die ander aan als schuldige voor jouw rotgevoel.

We denken vaak dat anderen verantwoordelijk zijn voor hoe we ons voelen. Door iets wat gezegd of gedaan wordt, kunnen we ons blij, voldaan, gelukkig, stom, ongelukkig, rijk of zielig voelen.

 

Zeker bij een rotgevoel is het lekker om een ander daar de schuld van te geven. Ja… dat vinden we allemaal wel eens ;-).

Hoe fijn het ook is om een ander verantwoordelijk te maken voor je gevoel, een gevoel krijg je niet door een ander. Gevoel zit in jezelf en daar kan niemand bij komen. Niemand heeft er iets van te vinden of kan het bestempelen als niet waar.

Jij alleen gaat over je gevoel

Jij bepaalt wat je eigen gedachten, je eigen gedrag of het gedrag van de ander met jou mag doen. Het mooie is dat jij dus ook de regie in handen hebt om elke dag weer je eigen gevoel te sturen.

Begrijp me niet verkeerd. Je hoeft je dus niet elke dag heppiedepeppie te voelen als dat gewoon even niet zo is. Heb je chronische pijn, is er iemand overleden, slaap je al weken rot of is je promotie niet door gegaan? Voel wat je wilt voelen.

Angst, chagrijn of lamlendig, het mag er zijn. Wegduwen is juist zinloos. Er aandacht aan besteden zorgt dat het sneller zachter wordt en maakt dat je “hoort” wat je nodig hebt.

Het allerbelangrijkste is dat je bewust bent dat jij de enige bent die kiest hoe jij je voelt. Niemand anders kan dat doen.

Wil je meer lezen over dit onderwerp?

In mijn blog “zelfs in pleasen en perfect zijn kun je falen” wat in twee delen is verschenen, vertel ik hoe een witte enveloppe de schuld krijgt van een enorm rotgevoel én hoe hij er nu voor zorgt dat ambitieuze professionals ontdekken hoe zij zich werkelijk willen voelen.

Ik deel openhartig mijn persoonlijke verhaal waarbij ik zeker weet dat jij je in dingen zal herkennen. En dus kan mijn verhaal jou als het goed is weer een stukje helpen.

Wil jij leren hoe je altijd kunt zorgen voor regie over jouw gevoel? Zodat jij je altijd vrij voelt om te kiezen voor dat wat goed is voor jou? Laat het me dan weten door me te bellen (06-54673949) of stuur een mail. Vertel ik je wat er allemaal mogelijk is.