Luisteren naar wat je diep van binnen voelt, is niet altijd een groot feest.  

Het is niet voor niets dat jij je innerlijk weten wel hoort en er niet direct naar luistert. Vaak gaat het over impactvolle zaken en om daar mee aan de slag te gaan, vinden we spannend. We voelen wel dat het belangrijk is en weten tegelijk niet wat het ons precies brengt of kost.  

Want een stevige keuze maken vanuit dat innerlijk weten, levert je altijd iets op en kan je tegelijk ook wat kosten.  

 

Trouwe hond

Vriendschap is een kernwaarde van mij. Ik ben een enorme trouwe hond in vriendschappen. Ik heb al vriendinnen vanaf mijn kleutertijd en nog steeds zijn wij samen. Mijn vriendin waar ik mee van middelbare school naar vervolgopleiding ging, is nog steeds een dierbare vriendin. Ik heb mooie vriendschappen opgebouwd met lieverds die eerst mijn collega’s waren maar die naam doet hen nu echt tekort. Ze zijn mijn vriendinnen. Ik ben vriendinnen geworden met mooie vrouwen die eerst alleen zus of vriendin waren van mijn vriendin. Ik heb warme vriendschappen overgehouden aan mijn Madrid coachreis.  Ik heb een nieuwe vriendschap opgebouwd vanuit een vakantieontmoeting en zelfs een klant mag ik tegenwoordig vriendin noemen en zij mij.   

Ik probeer zoveel mogelijk alle contacten warm te houden. Dit kost mij niet veel moeite en met alle vriendschappen weet ik dat het goed zit ook al spreken we elkaar niet wekelijks. Geen verplichtingen, wel verbinding. Dat is waar vriendschap voor mij over gaat.  

Je moet wel gek doen als vriend of vriendin om mij teleurgesteld, verdrietig of boos te krijgen. Eigenlijk is dat pas twee keer gebeurd. Een keer heeft een goed gesprek de lucht geklaard.  

In het andere geval niet.  

Doodbloeden is geen optie

Het ongemak sluipt er in.

Mijn innerlijke stemmetje hoor ik fluisteren “dit is niet hoe jij in vriendschap staat, dit kost jou te veel stress”. Maar mijn verstand houdt vast aan de afspraak die ik kennelijk ooit met mezelf heb gemaakt. “In vriendschap is het geven en nemen en ben je altijd loyaal”. Maar met zo’n op het oog positief principe zet ik mezelf nu klem. Want mijn verstand met die overtuiging praat harder dan dat mijn innerlijke stemmetje fluistert.  En dus worstel ik me door afspraken met haar heen. 

De vriendschap is veranderd door allerlei redenen. Bij haar en daardoor ook bij mij. Ik probeer er overheen te kijken, de waarde van wat er nog wel is te blijven zien. En ondertussen voelt het niet meer gelijkwaardig. Ik voel me niet meer begrepen en gezien. Soms heb je vriendschappen die luchtiger zijn en waarbij het leven soms zorgt dat je ieder een ander pad loopt. Dan bloedt zo’n vriendschap van beide kanten dood. Maar zo’n vriendschap is dat niet want hij is een paar jaar intens mooi geweest.  

Ik lig nachten wakker, raak gefrustreerd en vooral ook geïrriteerd. Op een dag fluistert mijn innerlijke stemmetje niet meer maar roept keihard:  “Deze stress is niet wat jij bedoelt met vriendschap.  Stop er mee. Ben eerlijk en rond deze vriendschap echt officieel af. Doodbloeden is geen optie” 

Je begrijpt dat ik geen andere keuze meer heb dan in actie komen. Het is het op één na moeilijkste wat ik ooit gedaan heb. En toch ben ik bereid om dat ongemak te ervaren. Ik calculeer in dat de ander mij niet begrijpt en zelfs boos, onredelijk en verdrietig zal zijn. Ik ben bereid dat aan te gaan omdat ik heel duidelijk voel dat het daarna voor mij beter wordt. De stress zal weg zijn.  

Koester wat was

Ze was boos, onredelijk, niet begripvol en verdrietig. En ik was kalm en verdrietig tegelijk.

Maar vooral opgelucht.

Er is al lang geen boosheid meer. Ik koester de prachtige jaren waarin we lief en leed deelden. Vreselijk gelachen en gehuild hebben. Bijzondere vakanties hadden en mooie gesprekken voerden. Die goede herinnering behouden was voor mij belangrijker dan vasthouden aan het principe van mijn verstand.  

Het leven is niet altijd een feestje maar dat kun jij er vaak wel weer van maken

Dat luisteren naar wat je werkelijk nodig hebt direct een feestje is …. NEE!

Dat wordt het uiteindelijk voor jezelf wel als je bereid bent om door het ongemak heen te kijken en te gaan.  

Had ik destijds de technieken gekend die ik inmiddels als coach wel ken dan had de periode van stress en nachtenlang woelen mij bespaard gebleven. Dan was ik eerder met mijn ongemak op pad gegaan. Gelukkig ken ik de technieken nu wel en zorg ik daar al jaren beter mee voor mezelf.   

Belangrijker is dat ik jou met deze kennis en persoonlijke ervaring op een liefdevolle en stevige manier verder kan helpen.  

Zit je klem?

Dus voel jij ook dat je klemgezet wordt door je eigen overtuigingen? Wil jij vaker voorrang geven aan de fluistering diep van binnen in plaats van aan het getetter van je verstand?

Laten we dan vrijblijvend kennismaken. Via mail, telefoon 06-54673949, skype of echte ontmoeting. Kijken we samen wat je jij nodig hebt en of ik jou kan helpen.