Je bent je gedachten niet

Daar stonden we dan samen….zingend, roepend en schreeuwend in het bos. Als ik beloof samen met je op “reis” te gaan en naast je mee te lopen in jouw coachproces  dan bedoel ik ook echt samen.

Dus wanneer mijn coachee een ervaringsoefening moet doen die spannend is en buiten haar comfortzone ligt dan ga ik ook uit mijn comfortzone. Dan doe ik mee wanneer het kan.

In dat bos riepen we keihard “Afwijzing” in allerlei toonhoogtes. Wel 3 minuten lang. En waar het in het begin echt heel ongemakkelijk was, waren we toch verbaasd hoe hard we moesten lachen op het eind en hoe snel die 3 minuten voorbij waren. Dat ongemak verdween en was op zijn minst 3 minuten goed te dragen.

Waarom doe ik deze oefening met mijn coachees?

We laten ons de hele dag de weg wijzen door ons hoofd, ons verstand. Soms is dat heel handig als we een drukke weg over moeten of er vuur is en ons hoofd zegt “ren”. Maar zoals je weet bestaat je hoofd zonder die kritische momenten uit duizenden gedachtes. Gedachtes zijn niets meer en minder dan woorden. Woorden die zich om een of andere reden (meestal uit het verleden) in ons hoofd hebben genesteld tot bijzonder strenge of negatieve overtuigingen. Die overtuigingen zorgen er in het huidige leven voor dat we keuzes maken die niet goed zijn voor ons. Keuzes die ver af staan van wat we werkelijk willen. Die niet overeenkomen met hoe we ons diep van binnen willen voelen. Die overtuigingen en de keuzes die daarmee gepaard gaan zorgen niet voor het waardevolle leven wat je nodig hebt.

Zo’n overtuiging die vaak terug te brengen is naar een woord of korte zin, is ooit misschien nuttig geweest om in een moeilijke situatie te overleven of om iets te bereiken. Maar wanneer zo’n overtuiging een enorm bepalende rol krijgt in je leven en je daardoor een richting op drijft die NU niet meer goed is dan verpest het je leven behoorlijk.

De hoge lat die jij jezelf op legt

In het geval van angst voor afwijzing leg je jezelf meestal een strenge hoge lat op waarmee je vaak over de grenzen van je kunnen gaat. Dat doe je niet omdat mensen dat letterlijk van je vragen maar omdat jij denkt dat mensen jou meer waarderen als je heel veel doet of kunt. Of in negatieve woorden….. jij doet hard je best omdat jij denkt dat wanneer je dat niet doet of een keer een fout maakt men je afkeurt en afwijst als mens.

Vraagt die overtuiging nu te veel verkeerde dingen van je waardoor je jezelf voorbij loopt? Heb jij geen energie meer om dat te doen wat werkelijk van waarde is voor jou? Dan heb je geen gedachte meer maar dan ben je die gedachte helemaal geworden. Op dat moment mag zo’n gedachte of overtuiging wel wat minder serieus genomen worden. Hij mag wel wat belangrijke lading kwijt raken.

In vaktermen noemen we dat ook wel defusie. In plaats van dat je fuseert/één wordt met zo’n overtuiging mag je defuseren/loskomen van zo’n gedachte. Het is eigenlijk het verzwakken van de impact van de serieuze functie van woorden en gevoelens. Dat doen we door er doelbewust een nieuwe, rare en andere functie aan toe te voegen.

Dit is dus heel wat anders dan je hoofd nog voller proppen met vervangende positieve gedachten over die overtuiging. We halen vooral de serieuze lading van die overtuiging/gedachte af.

 

 

 

Terug naar mijn coachee in het bos 

Nadat we uitgelachen zijn, vraag ik haar hoe ze nu naar het woord “afwijzing” kijkt. Het is een raar woord geworden waar ze om kan lachen. Nog belangrijker is wat er daarna in haar dagelijkse leven verandert.

Eenmaal thuis realiseert ze zich dat ze zich zowel in haar familie als op haar werk vaak beter voor doet dan wie ze werkelijk is of hoe ze zich werkelijk voelt op dat moment. Dat ze haar angst voor afwijzing laat regeren. Ze schrikt daarvan en tegelijk valt het kwartje dat ze dit zelf een halt toe kan roepen. Afwijzing heeft tenslotte een andere lading gekregen. Ze oefent met dichtbij zichzelf blijven. Steeds voelen wat voor haar belangrijk en goed is. Dat is hard werken en zorgt soms voor onrust en wisselende emoties. Ze is bereid dat toe te laten om te ervaren wat dat nieuwe gedrag haar brengt. De keren dat ze dit heel uitgesproken doet, krijgt ze steun en begrip uit haar omgeving en is er niemand die haar niet meer wil zien omdat ze doet wat goed is voor haar. Die successen zorgen er voor dat stapjes blijft zetten.

Bij ons volgende gesprek ontmoet ik een andere vrouw. Ik zie meer ontspanning en weer een glinstering in haar ogen. Ze zegt dat ze zich gelukkiger voelt ook al is het soms keihard werken en moeilijk. Mooi hè dat dit dus prima samen kan gaan?

Ik ben trots op haar en haar harde werken. En ik ben trots op ons drieminuten-moment in het bos waar we zo lekker uit onze comfort zone de lading van haar woord “afwijzing” hebben geschreeuwd.

Voor welk woord ben jij gevoelig?

Terwijl je dit blog leest, is jouw dwingende overtuiging misschien al opgeplopt.
Nog niet?

Stel jezelf dan eens de vraag: “Wat mogen mensen niet tegen of over jou zeggen?”

Als je daar het antwoord op hebt, ontdek je ook je meest belemmerende of dwingende overtuiging die er voor zorgt dat je te vaak over jouw grenzen gaat of niet kiest wat je werkelijk nodig hebt.

Vanaf nu weet je hoe je de impact van dit woord verzwakt zodat je veel beter keuzes kunt maken die goed zijn voor jou. Waar ga jij 3 minuten dansen, zingen, gillen en schreeuwen met jouw woord? En niet smokkelen met die tijd hè? Dan werkt het niet en moet je opnieuw beginnen.

Voel jij je liever gesteund door mij in deze oefening en wil je meer handvatten om patronen te doorbreken die jou in je werk en privéleven niet meer dienen? Heb je zin daarvoor een poosje met mij “op reis” te gaan en lekker buiten bij zee of in het bos aan de slag te gaan met jouw ontwikkeling? Laat me dat dan weten. Dan maken we kennis en kijken we samen welk programma bij je past.

Mail je me?

Want wat denk je van deze rare oefening doen op een grote rots aan de blauwe kust van Ibiza?

Als er één plek op aarde is waar alles kan en mag en niks raar gevonden wordt dan is het op Ibiza.

Want zelfs als je geen groot ontwikkelvraagstuk hebt, is even ontkoppelen van jezelf, je rollen en je overtuigingen heel gezond en heilzaam. Daarvoor is het “Coachhotel”  voor jouw ontwikkeld.