“Gefrustreerd en diep geraakt fietst ze als een bezetene naar huis. Het is maar goed dat ze op de fiets is. Ze kan al haar boosheid kwijt in de trappers waardoor de frustratie iets gezakt is als ze thuis komt. Eenmaal daar lukt het haar met moeite relaxt en met aandacht bij haar gezin te zijn. Maar het lukt. Wanneer ze de volgende dag vrij is en overdenkt wat er gebeurde op het werk realiseert ze zich dat ze ook boos is op zichzelf. “Waarom heeft ze dit gesprek zo laten lopen? Waarom heb ik mijn grenzen niet aangegeven en gezegd hoe ik er over denk?”
Ze weet het antwoord inmiddels wel.
Daarvoor is haar bewustzijn de afgelopen maanden hard gegroeid dankzij de coaching. Ze weet waar haar pijnlijke stuk zit. Ze wil aardig gevonden worden, het goed doen voor iedereen. Ze weet inmiddels dat dit niet kan en onmenselijk is. Maar bovenal weet ze dat ze daarmee zichzelf tekort doet en klein houdt.
Terwijl ze naar buiten staart met haar kop thee in de hand voelt ze de ontspanning terugkeren in haar lijf. Het is oké om nog terug te vallen in oude patronen. Boos zijn op zichzelf daar schiet ze niks mee op. Ze kan beter kijken waar haar invloed nu nog ligt in deze kwestie.
Wat wil ik hier nu nog mee?
Ze schrijft de vraag in haar mooie notitieboek. Laat ik het gaan of kom ik terug op dit gesprek met mijn collega? Ze weet het antwoord direct. Ze wil hier op terugkomen. Het is belangrijk dat de ander weet hoe zij naar de kwestie kijkt en ze wil duidelijk laten zien dat ze staat voor wie ze is en wat ze belangrijk vindt. Ook al vindt ze het spannend, ze plant gelijk een nieuw overleg in de agenda met de betreffende medewerker.
Ergens op terugkomen mag altijd alleen is het dan wel handig het zo snel mogelijk te doen om te voorkomen dat er te veel tijd tussen zit en de ander geen idee meer heeft waar het over gaat.
Over het algemeen vinden veel vrouwen het lastig om ergens op terug te komen. Of het nou gaat om een afspraak die je iets te enthousiast hebt gemaakt, een gesprek wat totaal niet prettig verliep of een taak die je hebt aangenomen maar waarvan je na rustig nadenken vindt dat het helemaal niet bij je past je mag altijd overal nog een keer op terug komen. Toch doen we het te weinig en sudderen liever dagen in ontevredenheid of frustratie dan dat we er over in gesprek gaan. We willen de relatie met de ander goed houden en zijn bang de ander te kwetsen. We kwetsen liever onszelf door dingen te gaan doen die we eigenlijk liever niet doen of door dagen last te hebben van een gesprek wat niet lekker liep.
Het is natuurlijk een mooie gedachte dat je de relatie met de ander belangrijk vindt. Die hoef je ook helemaal niet te verstoren. Echter is de relatie met jezelf zeker net zo belangrijk. Het is en-en.
Los komen van angst
Hoe kom je nou een beetje los van die angst voor het kwetsen en de verstoring van de relatie zodat je gemakkelijker op zaken terug kunt komen?
1. Zorg dat je emoties gezakt zijn. Sta ze toe er even te mogen zijn, doorvoel ze en ontrafel even wat ze jou vertellen. Meestal gaat dat over zaken die van waarde zijn voor jou. Zolang de emoties nog hoog zitten, kijk je door jouw eigen gekleurde bril en kun je niet objectief en kalm dat gesprek voeren.
2. Wanneer de emoties gezakt zijn, kun je kijken naar wat er feitelijk aan de hand is en helder maken voor jezelf wat je wil. Wat wil je dat de ander weet en/of anders gaat doen?
3. Bedenk voordat je begint aan het “ergens op terugkomen” gesprek wat het belangrijkste is dat je met dit gesprek wil bereiken. Wat gun je jezelf en wat gun je de ander?
4. Focus je in het gesprek op hoe het voor jou voelt of is. Wijs niet met de JIJ vinger ook al heeft de ander iets gezegd of gedaan wat je niet vindt kunnen. Door vanuit jezelf te praten met zinnen als “Ons gesprek van vorige week heeft mijn geraakt en daardoor heb ik niet alles gezegd wat ik graag had willen zeggen”. Of “ik heb gisteren toegezegd dat te doen maar ik heb daar niet goed over nagedacht. Ik kan dat nu niet doen want…” Of “Voor mij is het belangrijk dat…. en hoe is dat voor jou? Is het een idee dat we voortaan….”
Herstel van verbinding
Op deze manier blijf je heel dicht bij jezelf, richt je je op feitelijke zaken en blijf je weg van persoonlijke aanvallen. Juist door ergens op terug te komen vanuit de goede intentie herstel je de verbinding. Je vindt de kwestie en de ander zo belangrijk dat je deze moeite neemt. Door ergens niet op terug te komen en het te laten sudderen, zorg je dat er een intern bommetje ontstaat die zomaar ineens kan ontploffen en dan ben je elkaar dus echt kwijt.
Vol trots mailt mijn coachee mij over het gesprek wat ze met haar medewerker heeft gehad na haar vrije dag.
“Ik heb zo’n fijn, empathisch én zakelijk gesprek gehad. Ik bleef dichtbij mezelf én gaf duidelijk aan wat ik belangrijk vind en waar mijn grenzen liggen. Mijn collega vond die duidelijkheid heel fijn en we zijn allebei tevreden weer verder gegaan met ons werk. Het voelt zo veel fijner om vanuit deze kracht mijn positie in te nemen. Ik verlies er niets mee integendeel … ik win er alles mee. Mijn zelfrespect, het respect van de ander en vooral duidelijkheid wat zorgt dat we allebei een volgende keer wegblijven van dit soort discussies. Dit voelt weer als een flinke groei en ik ben best trots op mezelf”.
Van dat soort berichten krijg ik altijd zo’n blije glimlach en ben ik plaatsvervangend trots. Zo gaaf als de coaching écht zorgt voor stappen én daadwerkelijke verandering bij de ander.
Herken jij iets in dit verhaal? Mag jij eigenlijk makkelijk van jezelf ergens op terug komen? Of ben jij ook bang voor het verliezen van de verbinding met de ander? Misschien helpen de 4 tips uit dit blog jou om toch nog even terug te komen op iets wat je dwars zit of wat je eigenlijk toch liever niet wil.
Oefening baart kunst en door vaker dit soort gesprekken te voeren, zal je merken dat het zoveel meer brengt dan dat het je kost aan angst.
Diehard pleaser?
Is anderen boven jezelf plaatsen, jezelf wegcijferen en sterk please-gedrag een terugkerend lastig thema en patroon voor jou? Overweeg dan eens of coaching jou net zo zou kunnen helpen als mijn coachee uit dit blog. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek kunnen we samen verkennen of ik je daarin wellicht kan begeleiden op een manier die bij jou past.
Stuur me eenvoudig een mail naar carolijn@coachable.nl of bel me op 06-54673949 (en dat is minder spannend dan je denkt).