Voor de hoeveelste keer staat nu dat ene belangrijke doel wéér in je fancy notebook?

Als jouw basis niet op orde is dan kun je doelen stellen, ander gedrag willen en verlangens manifesteren tot je een ons weegt maar het zal je nooit brengen wat je er van verwacht. Oh ja op wilskracht bereik je vast iets maar blijvend voldoening eruit halen, gebeurt niet als jij jouw interne basis niet volledig kent én erkent.

Vraag jij je wel eens af waarom het je bij voor jou belangrijke zaken toch steeds niet lukt om te krijgen wat je zoekt? Ben je van de eindejaarsreflectie en jaarplannen, lees de afgelopen vijf jaar eens terug. Hoeveel is er écht tot volle tevredenheid uitgekomen? Precies zoals jij het je bedacht had.

Ja ja …. met die echt voldoening die je nog iedere keer voelt? Hoeveel onderwerpen zie je steeds weer in je fancy notebook terugkeren terwijl je echt elke keer overtuigd bent dat…..?

Of het nou die droomklus of omzet, die topfunctie, die mooie reis met het gezin, jouw onbaatzuchtige inzet voor vluchtelingen, die marathon lopen, 20 kg afvallen of stoppen met X gedrag is (….. vul vooral zelf in wat jij zoekt). Je hebt een snoeiharde motivatie nodig die gebaseerd is op wie jij wil zijn en hoe jij je wil voelen in het leven. En dat laatste lijkt eenvoudig en is dat niet.

Jouw basis

Het heeft alles te maken met de basis in jou. De antwoorden op wie jij wil zijn en hoe jij je wil voelen, zitten diep weggestopt in jou. Liggen niet voor het oprapen vooraan in je brein. Je vindt ze als je bereid bent om de kern van wie je nu in de basis bent, wil onderzoeken. Bloedeerlijk!

Die basis kennen en erkennen is één, het op orde brengen waar nodig is twee. Beide zijn nodig om daadwerkelijk op de antwoorden te komen van die twee cruciale vragen tot motivatie. Natuurlijk gaat die basis over jouw aangeboren talenten, je aangeleerde kwaliteiten, je mooie eigenschappen en je knappe school- en werkprestaties.

Belangrijker is dat het ook gaat over wat jou nou echt drijft en waarom, de lelijke stukken uit jouw karakter. AU ja hebben we allemaal. Over ervaringen van alle levensjaren en de moeilijke en mooie overtuigingen die zich daarmee genesteld hebben in jouw brein. In jouw basis zit een programmering die jouw brein heel graag vasthoudt en waarvan nog maar de vraag is of dat je nu helpt bij het bereiken van het leven wat je nu wil.

Dat onderzoek naar je eigen basis gaat niet over oordelen in goed of fout. Niet over vergelijken met een norm of een ander. Het gaat om een oprechte verbinding met jezelf. Om van daar uit te besluiten waar je nog orde op zaken mag stellen en waar ook vooral niet. Pas dan geef je oprecht antwoord op de vragen “wie wil ik nu zijn en hoe wil ik me nu in dit leven voelen?”. Het brengt je het allerdichtst bij jou.

Het geeft je een schatkaart aan informatie waarmee jij met een soort voorbedachte rade altijd met de juiste motivatie op reis kunt gaan naar je nieuwe gedrag, doelen, dromen en verlangens. Een stevige basis waarbij je door gaat ook als het lastig wordt.

HELP!

En weet je waarom je brein bij dit soort belangrijke processen hard gilt “HELP moet het nu écht over mij gaan?”. Omdat dat onderzoek een hoop ongemak en zelfs verdriet kan brengen en daar wil het jou tegen beschermen. Maar dat is niet het allerergste wat het doet. Het brein werkt nauw samen met het lijf. Wetenschappelijk is onderzocht dat het hele systeem van cellen niet houdt van verandering.

Jouw brein sust je dat je prima bezig bent en dat die basis op orde brengen helemaal niet nodig is omdat het niet slecht met je gaat. Het geeft je een flinke portie korte termijn gemakzucht in handen. Want wanneer jij je basis kent én zo goed mogelijk op orde hebt dan kun je niet meer wijzen naar oude stukken, andere personen of situaties.

Nee dan is het enige wat rest dat jij ZELF verantwoordelijkheid neemt om in actie te komen voor JOUW fijnste leven. Doe je dat niet dan ben jij dus zelf degene die kiest voor het wel oké leven ipv geweldig!!

Guess what????

In je eentje of met een zelfhulpboek en manifestatietraining doorloop je dit prachtige onderzoek en het op orde krijgen niet.

Yep ben nog maar een keer eerlijk!

Hoeveel liggen er op “de plank” en wat heb je écht duurzaam geïmplementeerd? We beschermen onszelf namelijk als het lastig wordt.

Professionele coaching is daar wel een perfect middel voor. Goede coaches durven te confronteren én zijn een kei in het stellen van de juiste vragen net zo lang totdat jij het helder hebt. Ze bieden veiligheid en vertrouwen waardoor jij precies dat aanraakt wat nodig is. En de meeste hebben ook vrolijke en fijne technieken om je te helpen in het op orde krijgen én praktisch op weg te helpen. Ze zijn dat steuntje in de rug wat jou daar brengt waar het oncomfortabel is én  waar langdurige voldoening zit.

Ik ben in iedergeval zo’n coach die dit heel goed kan én dat het mooiste stuk van coaching vindt. In de eerste plaats omdat ik hier als professioneel ACT coach vakkundig in geschoold ben en ten tweede omdat ook ik mijn persoonlijke basis onder kundige begeleiding op orde heb gekregen en houd. Ik weet dus hoe het is.

Dus?

Is het tijd voor jouw basis en wil je zorgen dat al die dingen die ieder jaar weer bovenaan je jaarplan staan nu eens écht voor die voldoening zorgen? Roept je brein HELP moet het écht over mij gaan? Top….dan weet je dat het NU tijd is samen met mij dat brein te gaan verrassen en jouw verkenningsgesprek met mij in te plannen. Grijp te telefoon en toets 06-54673949 in of typ de woorden HELP in de mail die je stuurt naar carolijn@coachable.nl en je bent je sputterende brein direct een stap voor.