Als jong meisje kon de tijd me niet snel genoeg gaan. Ik was nog maar net bij het een en wilde al weer door naar het ander. Ongeduld, enthousiasme, jeugdige overmoed, doelgerichtheid….wat het ook was ik noem het maar levenslust. Die levenslust heeft me door de jaren heen zo veel mooie ervaringen gebracht en mij gevormd tot wie ik vandaag de dag ben. Toch weet ik nu op mijn 50e dat levenslust niet alleen te maken heeft met plezier in het leven en er zoveel mogelijk uit willen halen. Juist om levenslust te behouden is het noodzakelijk om ook af en toe een stapje terug te doen en vaart te minderen. Eerder zag ik vertragen en een stapje terug doen als achteruitgang, inmiddels weet ik dat het vooral vooruitgang betekent.

Liefdevol vitaal

Mijn belangrijkste jaardoel is “liefdevol vitaal”. Omdat te kunnen zijn, had ik geen andere keuze dan een stapje terug te doen. Tempo te vertragen, geen overvolle agenda, ruimte om te werken aan fysiek herstel en hier en daar mentale ontspanning. Gelukkig zijn er geen obstakels voor dat vertragen behalve mijn eigen mindset (lees mijn interne Miep). Maar omdat ik begin van het jaar heel helder dit doel heb uitgewerkt en weet waarom ik dit wil, lukt het me verrassend goed.

Natuurlijk is de Miep in mijn hoofd regelmatig aan het pushen en roept ze van alles. Over wat anderen wel niet denken van mij als ondernemer. Dat ik toch niet zo maar minder uren kan werken en lui overkom. Ze vindt ook dat ik overdrijf met die me time momenten van mij en is die haptonoom nou wel nodig als jezelf coach bent? Tsss verzucht ze zuur met een zuinig mondje. Gelukkig ken ik haar door en door en weet ik dat ik de baas ben over mijn waardevolle leven en dat is op dit moment dus wat anders ingericht dan Miep van mij gewend is.

Het fijne is dat ik al snel de vruchten pluk van dit stapje terug. En daarmee vind ik het dus eigenlijk al weer een stap vooruit. Want doordat ik de tijd heb om mindfull te zijn, kan ik mijn lijf weer beter voelen en ben ik er minder mee in gevecht. Wie chronische pijn en onrust in het lijf heeft en slecht slaapt, weet wat ik bedoel. Ik werk natuurlijk nog steeds omdat ik dat gewoon super leuk vind en het mij vooral energie geeft. Maar ik werk wel wat minder en op momenten en locaties die goed zijn voor mijn vitaliteit.

Ik voel me inmiddels al weer zoveel beter dan aan het eind van 2021. Meer uitgerust want ik slaap echt beter (halleluja). Mijn rugbehandeling krijgt de aandacht en ruimte die het nodig heeft en lijkt aan te slaan. De levenslust in mijn hart en hoofd keert terug wat betekent dat ik weer meer plezier haal uit alles wat ik doe en de creativiteit weer begint te stromen. Allemaal vooruitgang door het zetten van dat stapje terug.

Voldoen aan het algemene plaatje

Ik weet dat er heel veel ambitieuze, actieve, slimme en zorgzame vrouwen zijn die (net als ik ooit) het idee hebben dat een stapje terug of een stapje minder als falen wordt gezien. Dat ze zwak zijn als ze niet gewoon door kunnen denderen. De levenslust voorbij, over de eigen grenzen heen gaand. Falen betekent “anders zijn” en er niet meer bij horen. Het laatste wat ze willen.

Er kunnen duizend en één redenen zijn waarom je in deze fase van je leven andere keuzes wil maken dan dat je hiervoor deed. Maar je durft niet en vindt het spannend want onbekend. Tegen hen en misschien dus ook wel tegen jou wil ik zeggen “geloof dat stemmetje van je verstand niet”. Het is namelijk niet waar.

Er is nergens een wetboek van regels wat bepaalt hoe jij moet leven. Jij bent je eigen regisseur. Jij bepaalt jouw levensregels en niemand anders gaat daar over. Die ander heeft zijn eigen perspectief, eigen historie en eigen regels. Maar stop met geloven dat je aan een algemeen geldende norm en plaatje moet voldoen. Want van wie is dat algemene plaatje dan? Wie heeft het ooit bedacht? God, Boeddha, Allah, het kabinet, de schoolpleinmoedermaffia, de Insta perfect influencers, je ouders? We hebben geen idee toch?

Het is een eeuwenoude verzameling van gedragingen in onze cultuur waar je uit kunt halen wat bij je past maar ook voorbij kunt gaan aan wat niet (meer) bij je hoort. Jij leeft nu in jouw leven, zorg dan ook dat het een leven is wat meebeweegt met jouw behoeften, verlangens en dromen. En als dat soms een stapje terug betekent waardoor je op andere vlakken weer vooruit kunt dan is dat jouw allerbeste en meest waardevolle levenspad.

Jouw innerlijke norm

Durf te luisteren naar je eigen innerlijke waarden en normen. Die weten exact wat jij op welk moment nodig hebt om jouw levenslust te voeden.

Wil jij even stil staan, misschien een stapje terug doen om van daaruit te ontdekken hoe je veel fijner vooruit kunt? Maar doe je dat het liefst veilig, op je gemak met een ervaren professional aan je zijde die haarfijn weet hoe ze die innerlijke zeurdoos de mond kan snoeren? Weet dan dat ik er voor je ben (op mijn voorwaarden ;-)…) en we altijd samen kunnen verkennen wat jij nodig hebt aan begeleiding.

Stuur me eenvoudig een mail naar carolijn@coachable.nl of bel me op 06-54673949 (en dat is minder spannend dan je denkt).