Waar ben je NU eigenlijk precies slachtoffer van?

Deze vraag stel ik aan mijn coachee die, zoals dat gaat in een ontwikkeltraject, met vallen en opstaan uit haar oude patroon stapt.

NU? Vraagt ze nog even voor de zekerheid.
Ja NU!

Nou ik ben op dit moment van helemaal niks slachtoffer. Ja van mijn eigen gedraai en geduik omdat mijn hoofd steeds vlucht in korte termijn gemak. Ik baal daar zo van want ik weet heel goed wat ik echt wil. Wat mij op langere termijn veel meer energie, zelfliefde en voldoening geeft.

Tough Cookies

Oude patronen die al lang bij ons zijn en op enig moment gevormd zijn omdat we dat toen nodig hadden, zijn “tough cookies”. We hebben ooit daadwerkelijk pijn gehad van iets wat gebeurde, gezegd is of wat we hebben ervaren. De pijn van bijvoorbeeld een pester op school, een strenge ouder met hoge verwachtingen en dito uitspraken, ziekte of angsten. Het veroorzaakt in het exacte moment pijn in welke vorm dan ook maar de grootste last hebben we nagenoeg altijd van de emoties en taal die we er daarna aan koppelen. De last zit maar kort in de echte pijn. Het zit vooral in het lijden wat ons hoofd daarna creëert.

Ons hoofd organiseert ons eigen slachtofferschap. In mijn praktijk kom ik heel persoonlijke thema’s tegen maar om het simpel uit te leggen. Je wordt op je 10e door dat groepje meiden op school gepest en buiten gesloten. Mega naar en op dat moment dus echte pijn. Je hoofd koppelt hun gedrag aan jouw persoonlijkheid en het creëert talloze emoties en een brei aan taal zoals “zie je ik ben lelijk, ik zeg domme dingen, ik ben een nietsnut, ik ben waardeloos etc, etc.

Pijn of lijden?

Vanuit dat lijden ontstaat vervolgens gedrag. Wat in dat moment handig lijkt of nodig is. Je gaat heel erg je best doen voor toch die goedkeuring van de pesters of je ouders. Of je gaat heel erg vermijdend gedrag ontwikkelen omdat je een bepaalde angst voor de pesters niet nog eens wil voelen. In een ver volwassen leven is dat oude patroon vaak niet meer helpend, eerder het tegenovergestelde maar omdat we vanuit ons lijden zo gewend zijn aan het aangeleerde gedrag wil ons brein ons daar liever houden want dat is op korte termijn makkelijker dan een poosje ongemak voelen en waardevolle maar soms spannende nieuwe dingen volhouden.

Door het systeem te snappen, kun je zelf steeds bepalen of je daadwerkelijk NU pijn hebt van iets en slachtoffer bent of dat je vooral in je eigen lijden blijft hangen en een slachtoffer-rol aan neemt.

De spiegel

Wanneer ik verder praat met mijn coachee verzucht ze dat ze zo’n hekel heeft aan mensen die in de slachtofferrol blijven hangen. Om te vervolgen dat ze nu heel goed snapt waarom het haar irriteert ….ze doet het zelf ook. Het is een spiegel. Het mooie is dat enorm veel mensen de slachtofferrol verafschuwen bij anderen maar ondertussen er op slinkse wijze door het brein zelf ook in worden gezet.

Om weer een stap verder te komen in haar groei, krijgt ze wat opdrachten mee. Zo heeft ze nu oa. besloten elke keer als ze neigt naar het korte termijn gemaks-gedrag zichzelf eerst af te vragen “wat brengt dit gedrag mij en is dat ook wat ik echt graag wil?”

Daarnaast helpt het als ze haar eigen taal verandert. Ongemak vertaalt zich snel als “ja maar” en de kunst is om op dat moment de taal te veranderen in “ ja en”. Je kunt namelijk prima iets spannend of stom vinden èn het toch gewoon doen.

Van welke lijden heb jij een patroon gecreeerd waar je nu behoorlijk last van hebt. In welke slachtoffer-rol val jij regelmatig terug? Klaar mee? Ik kan je als ACT coach begeleiden naar een nieuwe frisse regie over jouw leven.

In het Leiderschapsprogramma wat ik van 14-19 april 2024 op Ibiza geef, pas ik verschillende werkvormen en technieken toe die je uit je slachtoffer-rol helpen en jou de regie over jouw fijnste leven terug geven. Klik hier als je meer wil lezen over wat dat programma jou allemaal kan brengen. 

In actie komen?

Verkennen of ik de coach ben die bij jou en de door jou gewenste verandering past? Plan gerust een vrijblijvende online of telefonische eerste kennismaking met mij in. Ik ben mega nieuwsgiering naar jou.

Stuur een mail naar carolijn@coachable.nl of bel me gewoon op 06-54673949.

Wist je trouwens dat veel werkgevers graag bijdragen aan groei van jouw persoonlijk leiderschap en bereid zijn jou financieel te supporten bij professionele coaching?