510.000 Nederlanders

Uit onderzoek van hoogleraar Ad Vingerhoets blijkt dat ruim 3% van de Nederlanders in de eerste week van hun zomervakantie niets waard zijn. Ze zijn geprikkeld, oververmoeid en soms zelfs serieus gestrest of ziek.

Dat betekent dus dat ruim 510.000 Nederlanders in het eerste deel van hun vakantie ziek zijn!!!

Kun jij je voorstellen hoe dat er uit ziet?

 

 

Je hebt lang uitgekeken naar die dik verdiende zomervakantie van 2 of 3 weken.
Eindelijk is het zover en dan voel jij je ellendig.
Het is in je rug geschoten, je maag speelt op, je hebt migraine of overal uitslag.
Ieder lichaam heeft een zwakke plek die reageert op deze vrijetijdsziekte.

Je bent niet de persoon die je wil zijn.
Geen fut om met je kinderen te spelen.
Te ziek voor een gezellig etentje met je partner of voor een lange middag surfen met je vrienden.
Voor dat je het weet, is de eerste week van de vakantie bijna om als jij langzaam weer opkrabbelt.

Ik heb 8 tips voor je om niet bij die 510.000 Nederlanders te zitten dit jaar.
Ik geef er vast één en hij klinkt simpel maar is voor velen van ons hartstikke lastig.

Hou dagelijks ruimte vrij in je agenda. Zet doelbewust kruisjes voor niks, nada, noppes.

Wat vooraf ging

Een beetje werkdruk of spanning in je leven is niet slecht.
Het houdt je alert en stimuleert.

Daarnaast blijkt volgens de universiteit van Stanford dat stress gedurende korte tijd je immuunsysteem verhoogt. Milde vorm van stress zorgt namelijk voor een enorme mobilisatie van immuuncellen richting de bloedbaan. Het doet denken aan het verzamelen van de troepen in crisistijd.  Zo lang die periodes geen weken en maanden duren maar afgewisseld worden met ontspanning en normale rustperiodes is er niet zo veel aan de hand.

Wat zien we echter vaak gebeuren in periodes voor de kerst- en zomervakantie op de werkvloer?

We denken dat de wereld stopt met bestaan zodra 20 december nadert of de maand juli in zicht komt.
Ineens zijn er allerlei deadlines, moeten projecten af die al maanden lopen en ga zo maar door.

Zeker 2 tot 3 maanden voor dat “einde der tijden” loopt het stressniveau op.
De werkdagen worden langer, werk gaat mee naar huis, pauzes worden overgeslagen en vrije tijd is nog maar schaars. Tel deze mate van stress op bij het normale nog gezonde stressgevoel van de gemiddelde ambitieuze hardwerkende professional en je weet dat dit niet goed kan gaan.

Vrijetijdsziekte

510.000 Nederlanders krijgen hierdoor dus de zogenaamde vrijetijdsziekte.
Ook al doet deze naam anders vermoeden, bestrijden doe je deze ziekte juist niet in je vrije tijd of vakantie. Het bestrijden van de vrijetijdsziekte gebeurt juist onder werktijd.

Die enorme stress in de drukke periodes van ons leven veroorzaakt een te veel aan adrenaline. Kom je in rustiger vaarwater dan weet je geest en lijf door die verhoogde adrenaline niet meer hoe het uit moet rusten waardoor de aanmaak van adrenaline gewoon door gaat. De cirkel is rond.

Daarnaast bouwt de adrenaline cortisol op. Cortisol zorgt in eerste instantie voor een verhoging van je weerstand (soort soldaten paraat in crisistijd). In die enorme drukke gestreste tijd functioneer je daarom vaak nog lange tijd goed. Kom je tot rust dan valt de adrenaline plots weg en daalt het cortisolgehalte heel hard en daarmee dus ook je weerstand.

Gevolg…..rugklachten, buikpuin, migraine,griep etc.

Waar we met matige stress juist super alert kunnen zijn, zorgt bovenmatige stress voor een vertroebelde geest. Als je altijd maar druk bent, valt het niet meer op wat je lijf en hoofd je vertellen.

Eigen schuld?

Nee zo zwart wit is het niet. Je hebt te maken met heel veel verwachtingen in jouw directe (werk)omgeving waar je niet altijd onderuit kunt komen.

Maar JIJ kunt wel veel zelf doen om ziekte in je eerste vakantieweek te voorkomen. Daarnaast speelt je eventuele werkgever ook een belangrijke rol in het verminderen van die werkstress. Dat kan echter alleen als jij met je leidinggevende tijdig het goede gesprek voert over je werkdruk.

 

 

 

8 tips die jij kunt kiezen om deze zomervakantie fit te starten

1. Hou bewust ruimte in je agenda leeg.
Laat de uren niet achter elkaar vol zitten met werk of sociale activiteiten. Je hebt tijd nodig om over te schakelen, even uit het raam te staren, een praatje te maken met je collega en vooral je hoofd rust te gunnen. Zet een paar rode kruisjes in die agenda. Simpel, maar uit ervaring weet ik dat het heel verleidelijk is om die agenda toch vol te stoppen.

2. Ben realistisch als het gaat over deadlines voor een vakantieperiode.
Hoe lang loopt je project al? Wat zal er gebeuren met je opgeleverde werkmateriaal in de vakantieperiode als de meesten niet op kantoor zijn? Heb je een verkeerde inschatting gemaakt met de planning voor oplevering? Bespreek het met je opdrachtgever. Je zult verbaasd zijn hoe makkelijk er nog geschoven kan worden.

3. Moet iets toch perse af?
Ga met je team in gesprek en verdeel de taken eerlijk. Besluit dan ook samen wat kan blijven liggen tot na de vakantietijd. Echt dat kan. Mits jullie daar met elkaar een open gesprek over voeren en gestructureerd inzichtelijk maken wat urgent en belangrijk is of wat wel belangrijk is maar niet urgent. Stephen Covey heeft daar een handige matrix voor. Sta jij er alleen voor? Ook dan kun je met die matrix keuzes maken. Als je heel serieus en eerlijk bent, zijn er zaken die niet belangrijk zijn waarvan je nu nog denkt dat het wel zo is.

4. Bouw af
Werk niet in hoog tempo door tot de laatste dag voor je vakantie. Bouw af. Plan alvast eens een spijbelochtend of middag in de weken voorafgaand aan je vakantie. Klinkt raar hè? Maar is super effectief. Juist als je het te druk hebt, doe je er goed aan om even achterover te leunen. Afstand te nemen én bij te tanken. Ruimte maken in je hoofd, zodat je daarna sneller en oplossingsgerichter werkt.

Zorg verder dat je in de week voor je vakantie alleen nog maar zaken hoeft af te ronden of over te dragen. Elke dag is er steeds wat meer ruimte die je vrij kunt invullen. Zo sluit je op een ontspannen manier een periode van werk af en start je vakantie stressvrij.

5. Zorg dat je al eerder vrij bent maar nog niet op vakantie gaat.
Zo kun je het werk los laten en op je gemak de vakantie voorbereiden. Doe je dat niet dan hol je van de ene drukke situatie in de andere. Hetzelfde geldt voor je terugkomst. Ga niet gelijk de dag na terugkomst werken. Neem minimaal 1 tot 2 dagen thuis de tijd om weer om te schakelen.

6. Bouw het vakantiegenot rustig op.
Tijdens de vakantie drinken, eten en bewegen we anders. Door vanaf dag 1 jouw alcoholinname enorm te vergroten ten opzichte van de werkweek, geef jij je immuunsysteem een extra optater. Wat samen met de aanwezige verhoogde stress niet zo’n goede combinatie is. Ook het laat naar bed gaan kan beter geleidelijk gebeuren. Eerst wat uitrusten om daarna langer te kunnen ontspannen.

7. Nog wat open deuren maar wel heel slim om te doen in die drukke tijd voor de vakantie.
Eet gezond, slaap minimaal 8 uur per nacht en zorg voor dagelijkse beweging in de buitenlucht.

8.Voel jij al veel langer dat de werkdruk belastend en je stressniveau te hoog is?
Heeft dat bij jou niks met die vakantieperiodes te maken maar is het structureel?

Vraag op tijd hulp.
Benoem wat je ervaart. Zowel thuis als op het werk.

Dat is niet iets om je voor te schamen.

Ga op onderzoek uit of je wel de goede dingen doet. Komen jouw kwaliteiten wel genoeg aan bod in je werk? Heb je privé genoeg tijd voor je hobby’s, vrienden of de kinderen? Alles voor je houden, is zowiezo stress verhogend en als de ander niet weet wat jou dwars zit, kun je ook niet geholpen worden. En dus hou jij zelf de situatie in stand.
Eigen schuld 😉

Waar ik jou mee kan helpen

Met mijn 1 op 1 coachingsprogramma Coaching at sea help ik je op tijd stil te staan en te stoppen met gedachteloos doorrennen. Je leert hoe jij weer kapitein wordt op je eigen schip. De meest aantrekkelijke persoon wordt in jouw leven. Dat voorkomt stress, overspannenheid en burn out. Jij weet dan heel goed weg te blijven van de vrijetijdsziekte.

Meer weten of ik wat voor je kan betekenen? Bel (06-54673949)of mail me voor een kop koffie of thee. Ik trakteer.