Ik geloof de “Ik zet je in je kracht coach” niet. Ten eerste is het vrij hoogmoedig om te denken die kracht van de ander te kennen en bij machte te zijn diegene er terug in te kunnen zetten. Ten tweede wordt daarmee min of meer gesuggereerd dat je nu niet krachtig bent. Het is niet aan de coach om daar een oordeel over te hebben en het duurzame effect van iets waarin je door een ander wordt gezet is zeer laag. 

Daarnaast wat is kracht eigenlijk? Want er is geen eenduidige menselijke definitie voor die bewuste kracht. Ja volgens van Dalen betekent het: sterkte, vermogen, lichaamskracht of deugdelijkheid. Nu is ieder mens anders en wat voor de een kracht is zou voor de ander misschien wel een zwakte kunnen betekenen en andersom. En is juist erkennen dat je ergens helemaal niet goed in bent niet een ultieme kracht?

Het is eigenlijk een super makkelijke belofte die gedaan wordt want ieder mens heeft dingen in zich die de bewuste “kracht” vormt en de ander daar weer mee in contact brengen door goede vragen te stellen, zal in 99% van de gevallen succes opleveren. En wil jij eigenlijk wel vooral bezig zijn met continue in je kracht staan? Lijkt me heftig en vermoeiend. Volgens mij is het veel fijner om door een coach bewust te worden hoe jij zelf zo prettig mogelijk kunt dealen met het gewoon eens niet krachtig zijn.

Wie lost nou wat op?

Ja natuurlijk snap ik de goede bedoeling van de “in je kracht zet” coaches wel. Ze willen graag dat jij je talenten, kwaliteiten en energie voluit benut. Dat je doet waar je goed in bent en vooral ook waar jij je goed bij voelt en blij van wordt. Dat je authentiek mag zijn en dichtbij jezelf mag staan. Maar de belofte om jou in je kracht te zetten impliceert dat de coach dus de oplosser is van wat jij nu nog niet doet.

Ik ben als coach in ieder geval niet degene die iets voor jou oplost. Dat is soms het frustrerende voor mensen die naar een coach of therapeut gaan. Ze moeten uiteindelijk echt zelf hun daadwerkelijke gedrag, acties en gedachtenkijk aanpassen, willen ze de gewenste verandering krijgen. En om dan maar een lekker cliché er door heen te gooien. Voor niks gaat de zon op. Niks wat waardevol en belangrijk is gaat vanzelf. We hebben gewoon hard te werken, te vallen en weer op te staan wanneer we iets willen bereiken. Dat is echter wél de voeding voor voldoening en trots.

Al je inzet steeds weer zo maken dat je vooral ook plezier beleeft aan je proces en kleine successen boekt. Zodat de weg naar verandering zo min mogelijk als ploeteren wordt ervaren. Dat is de ware kunst en kracht van jouw verandering.

Wat doet een goede coach dan wel?

Als coach ben ik dus niet de oplosser maar wel jouw partner. Een partner in een verdiepend en creatief bewustwordingsproces waardoor jij zodanig geconfronteerd, geraakt en geïnspireerd wordt om zelf tot actie te komen in jouw persoonlijke en/of professionele ontwikkeling. Coaching ontsluit vaak nog niet eerder aangeboorde bronnen, productiviteit en leiderschap.

Oh en jazeker ben ik gul met krachtige oefeningen en tools die bijdragen aan het tot actie komen door JOU. Met mijn enorme betrokkenheid bij jou en je proces zal ik lange tijd naast je mee lopen zodat jij jouw proces actief houdt. Al die dingen samen vormen een vet krachtige basis voor jou om dan ZELF de oplosser te zijn. En ja dat is dus best pittig en bij tijd en wijlen hard werken want gedragspatronen die in jaren en jaren zijn opgebouwd, worden dus niet opgelost in een paar weken.

Hoe wel?

Door je in en na je coachtraject:

1. Stevig te blijven verbinden met jezelf. Door dus minimaal wekelijks maar het liefs dagelijks écht tijd in te ruimen om actief stil te staan. Een letterlijk moment neemt om bewust in te checken en te besluiten wat je te tastbaar te doen staat om je verandering weer dichterbij te brengen. De waan van de dag is de beste vriend van jouw brein wat je graag in al het oude wil houden.

2. Je bewustzijn en dus je gedachtenkijk steeds weer te richten op het waarom van je gewenste verandering. Hoe steviger dat verankert is in jou, hoe makkelijker het is om ongemak te verdragen wat hoort bij nieuwe dingen doen.

3. Blijf ook gerust af en toe eens terugkijken naar waar je zo’n last van had en wat je pertinent niet meer wilde. De “dit nooit meer” gedachte en alles wat het je gekost heeft. Nee dat is niet het negatieve over jezelf afroepen. Dat is de realiteit aankijken en jezelf weer die stevige schop onder je kont geven. Weten waarom je wil veranderen is ook voelen wat “pijn” heeft gedaan of soms nog doet.

4. Geef jezelf realistische verwachtingen mee over jouw veranderproces. Ben dus ook mild zonder dat als excuus te gebruiken om niks te hoeven doen. Een poosje genieten van een stap en nieuw gedrag echt verankeren is mildheid. Blijven hangen in een keer vallen en de gedachten “zie je dit lukt me toch niet” doodknuffelen, is geen mildheid maar de weg van de minste weerstand en de grootste saboteur in ons hoofd.

Geloof de uitspraak “Ik zet je in je kracht” dus nooit. Heb vooral vertrouwen in je eigen veer- en wilskracht. Goede coaching is geen quick fix maar een weg naar duurzame verbetering van jouw leven mits jij bereid bent je eigen al aanwezige “kracht” aan te boren voor dat wat nu belangrijk is voor jou.

In actie komen?

Verkennen of ik de coach ben die bij jou en de door jou gewenste verandering past? Plan gerust een vrijblijvende online of telefonische eerste kennismaking met mij in. Ik ben mega nieuwsgiering naar jou.

Stuur een mail naar carolijn@coachable.nl of bel me gewoon op 06-54673949.

Wist je trouwens dat veel werkgevers graag bijdragen aan groei van jouw persoonlijk leiderschap en bereid zijn jou financieel te supporten bij professionele coaching?