Ben jij ook een liefhebber?
Een liefhebber van de gaten dicht lopen?
Groot verantwoordelijkheidsgevoel, loyaal, gedreven, gepassioneerd, hart voor de zaak.
Oog voor alles en iedereen.
Oog voor dat wat nodig is in het werk, in de familie of bij vrienden. Oog voor werk dat eigenlijk van anderen is maar wat de ander niet doet. Misschien met goede reden, misschien ook niet. Maar jij pakt het op en loopt de gaten dicht want je hebt hart voor het goede resultaat en hart voor de mensen om je heen.
Je verantwoordelijk voelen is prachtig maar continue de gaten dicht lopen gaat ten koste van jou, jouw taken en jouw energie. De werkgever heeft geen zicht op waar veranderingen nodig zijn in de organisatie of de processen. De collega voor wie jij gaten dicht loopt, krijgt niet de kans zelf te groeien in het doen van het juiste.
Ben jij ook de opper regelaar en oplosser in de familie of je vriendenkring? Dan zorgt dat er voor dat de anderen zelf niet meer in beweging komen of initiatieven tonen. Jij bent ze tenslotte steeds voor.
En jij….jij raakt steeds meer gefrustreerd, moe en ontevreden. Je doet het allemaal maar beleeft er geen plezier meer in en diep van binnen zucht en mopper je.
Tot je niet meer kunt.
Op de korte termijn los je veel moois op met gaten dicht lopen. Op de lange termijn creëert dat verantwoordelijk voelen grotere problemen.
Het is nog maar acht jaar geleden dat ik ook zo was
8 jaar geleden op 19 oktober was ik jarig en krabbelde langzaam op uit een burn out.
Juist toen, op mijn 39e verjaardag, had ik een van de beste gesprekken ooit met mijn directeur. Een directeur die ik niet altijd begreep en waarvan ik toen vond dat hij dingen in mijn ogen anders moest doen. Ik vond eigenlijk dat het ook zijn schuld was dat ik uitgeput was. Ik probeerde toen op te lossen wat onder andere hij in mijn ogen liet liggen.
Tijdens dat gesprek deelde hij iets heel persoonlijks en ineens kreeg ik een andere kijk op hem. Ineens werd hij meer mens. Vervolgens zei hij tegen mij: “wat voor jou belangrijk is, is dat je leert dat niet alles van jou is. Je moet zaken die niet van jou zijn daar laten waar ze horen. Het is aan de ander om te bepalen hoe hij met die zaken om gaat. Daar ga jij niet over.”
Ineens wist ik dat hij gelijk had.
Natuurlijk had hij geen schuld aan mijn burn out. Ik was onbewust zelf de oorzaak van alle drukte en stress. Want of het nou thuis, met vrienden of op het werk was, ik zei altijd JA. En alles moest goed en snel. Maar niet alleen in uitvoerende zin was ik altijd actief. Ook in mijn hoofd. Want jemig wat kon ik me druk maken. Over wat er nog niet was, wat anderen niet deden of juist wel maar niet goed genoeg. Mijn hoge lat was ook de lat waar een ander aan moest voldoen. Eigenlijk had ik een prachtig leven maar voelde ik me vaak ontevreden. Altijd al weer bezig met wat nog voor me lag of met anderen.
Dat gesprek op mijn 39e verjaardag staat nog haarscherp op mijn netvlies en was de opening voor herstel en anders kijken naar mezelf. Het was mijn start in het goede vrienden worden met mezelf.
In dezelfde periode van herstel sprak ik de arbeidspsycholoog en kreeg ik het tweede handvat voor herstel. Van hem leerde ik dat NEE met een punt er achter genoeg is.
Een NEE. is een NEE zonder excuus.
Het is ons hoofd, ons verstand, wat bedenkt dat we daar allerlei verklaringen voor moeten geven.
Gewoon alleen maar NEE als je iets niet wilt, is genoeg. Je bent niemand een verklaring schuldig behalve jezelf. Want de energie lekt weg op het bedenken of goed formuleren van het waarom. Slechts zelden wordt er doorgevraagd waarom je iets niet wilt. Ook dan bepaal jij of én bij wie je wat zegt. Soms is “omdat het nu niet uitkomt” genoeg. Soms wil je meer openheid geven. Bewust hierin kiezen geeft zoveel meer rust en het maakt het kiezen voor wat goed is voor jou veel makkelijker. Want je weet het hè…een NEE tegen de ander is een JA tegen jezelf.
Alles gaat mis
Het is ook het verstand wat jou vertelt dat je onmisbaar bent. Dat alles in het honderd loopt als JIJ het niet doet. Dat jij je niet moet aanstellen en nog wat harder je best kunt doen. Het zijn jouw gedachten, slechts wat woorden bij elkaar, die roepen “anders denken ze dat…”.
Maar jij weet toch ook diep van binnen dat dit niet waar is. Dat de wereld niet vergaat als jij er even niet bent. Dat de kinderen niet dood gaan als papa of zij zelf de lunchbox vullen?
Oh ja.. alles zal anders gaan. Niet op jouw manier.
Misschien zijn ze te laat bij de zwemles, gaat het vergaderstuk niet op tijd de deur uit. En dan???
Naast de eerder genoemde lessen die ik trok uit de gesprekken met de arbeidspsycholoog en de directeur leerde ik misschien wel het meest uit het feit dat ik niet vervangen werd toen ik ziek was.
Mijn eerste gedachten waren natuurlijk boze gedachten. “Zie je wel, het doet er niet toe wat ik doe. Het is allemaal niet belangrijk terwijl ik altijd zo hard ren om alles te regelen.”
Pas later zag ik de winst.
Doordat ik er niet was, werd het zelf oplossend vermogen van de organisatie aangesproken. Mensen konden ineens heel veel zelf. Veel bleek helemaal niet zo urgent te zijn als ik altijd dacht dat het was. Het meest dringende werk werd prima waargenomen door collega’s (op hun manier). Toen ik terug kwam, leefde iedereen nog 😉 en waren er geen rampen gebeurd.
Dit besef en inzicht maakte het voor mij veel makkelijker om beter voor mezelf te zorgen en op een andere manier te werken. Een manier waarbij ik het plezier voorop kon stellen. Werken zodat ik aan het eind van de dag nog genoeg energie over had voor de andere dingen in het leven die belangrijk waren.
Ik kon vanaf toen heel anders kijken naar wat mijn verstand mij steeds vertelde. Ik hoefde niet alles te geloven.
De invloed van onze gedachten
Achteraf ben ik blij met die burn out en de lessen die ik er uit leerde. Dit was het begin van groei naar lichter en milder leven. Ik heb mij inmiddels volop verdiept in dit thema en de invloed van onze gedachten op effectief gedrag. Voor mezelf maar zeker ook om anderen te begeleiden in het lichter leven en vriendelijk zijn voor zichzelf.
Want pas dan kun je keuzes maken waar je werkelijk blij van wordt. Doe je de dingen met energie en plezier. Ook voor en met anderen!
Voel jij ook dat je te veel ballen in de lucht houdt en de last daarvan steeds zwaarder drukt op je schouders?
Maakt jouw hoofd overuren met alle overtuigingen en gedachten die je hebt?
Vertaal dan mijn bovenstaande drie lessen eens naar jouw leven en ervaar welk effect dat heeft.
Ben je vrouw en wil je intensiever groeien in het vriendelijk zijn voor je zelf en vaker meer rust in je hoofd ervaren? Dan begeleid ik je graag persoonlijk maar laagdrempelig verder tijdens het online coachprogramma “Vakantie in je hoofd”. Een heel betaalbaar (online) coachprogramma met de 4 meest waardevolle stappen uit mijn exclusieve coachtrajecten. Ik gun het namelijk iedereen om goede vrienden met zichzelf te zijn en veel meer plezier, energie en voldoening in het leven te hebben.
Ga je mee op reis naar “Vakantie in je hoofd”?
Ben je een man en wil je ook met dit thema aan de slag? Laat me dat weten dan kijken we samen welke manier het beste bij jou past. Stuur een mail en ik vertel je er alles over.