‘Moeten’ is vaak de grote boosdoener van stress, overspannenheid en uiteindelijk ook een burn-out.

Uit eigen ervaring én uit ervaring met mijn klanten, heb ik inzicht gekregen in het patroon tussen deze drie spanningsvormen. Ook weet ik uit ervaring wat je met dit inzicht en coaching kunt doen om stress en de gevolgen ervan te voorkomen.

Herken stress en bewaak je grenzen

Stress is over het algemeen een vorm van spanning die we nog goed kunnen hanteren. Het zorgt ervoor dat je scherp blijft en goed presteert. Veel mensen functioneren juist veel beter met een portie lichte stress. Die deadline die gloort, een project met veel belangen. Het is de brandstof om de motor lekker te laten draaien. Stress kent meestal ook een directe aanleiding zoals een computer die vastloopt of een auto die niet start. Je bent dan extra alert en zoekt snel naar een oplossing.

Stress wordt pas ongezond als er langere tijd meer van je gevraagd wordt dan je eigenlijk aankan. Door jezelf of door een ander.

Wat jij zelf kunt doen?
3 Tips:

  1. Volg mijn krachtige 3 delige videotraining Zelfzorg zonder schuldgevoel en doe vooral de oefening van Moeten naar Willen.
    2. Stop met multitasken. Zo knap is dat namelijk helemaal niet want het veroorzaakt een hoop drukte in je hoofd. Concentreer je dus op 1 ding, maak dat af en ga dan weer verder.
    3. Zorg dat je korte pauzes neemt na iedere taak en sla zeker je lunchpauze niet over. Ga het liefst even naar buiten. Frisse lucht en wat beweging zorgen voor een leeg hoofd wat je nieuwe ideeën oplevert. Hierdoor klaar je de volgende klus makkelijker.

Wanneer je regelmatig stressvolle periodes ervaart kun je met een aantal coachingsgesprekken leren je grenzen te kennen en te bewaken. Daarnaast kan het je helpen assertiever te worden. Je leert anders kijken naar de aanleidingen die zorgen voor stress zodat je hier meer ontspannen mee kunt omgaan. Zo voorkom je dat je doorschiet naar overspannenheid.

Herken overspannenheid en zoek hulp

Als stress langdurig aanhoudt, ga je te vaak en te lang over je grenzen heen en komt overspannenheid om de hoek kijken. Overspannenheid typeert zich door verlies aan energie maar ook door een vorm van hyperactiviteit. Je voelt je onrustig en gehaast. Dit gevoel wordt niet meer afgewisseld met ontspanning (herstel) maar houdt langdurig aan.

Bij overspannenheid is de – vaak werkgerelateerde– oorzaak nog te achterhalen en dus kunnen de spanningen die de extreme stress en disbalans veroorzaken, weggenomen worden. Toch grijpen we niet zo snel in omdat we denken dat het met een weekje vakantie wel weer overgaat.

Wat jij zelf kunt doen?
4 Tips:
1. Praat over wat je ervaart en voelt. Schaam je er zeker niet voor en neem jezelf serieus. Je gesprekspartner kan je helpen met onderzoeken wat de mogelijke spanningsoorzaken zijn en helpen deze in perspectief te zetten.
2. Maak een overzicht van de “energievreters” en “energiegevers” in je werk/leven. Waar ga je van zuchten en waar ga je van glimlachen. Waar zing jij van onder de douche?
3. Vraag een gesprek aan bij de verzuimconsulent of arbo-arts van je werk. Zij kunnen met jou samen kijken of je wellicht een poosje iets minder moet werken of ander werk kan doen. Je mag dit gewoon zelf aanvragen via je leidinggevende.
4. Plan rust momenten in je agenda. Niet denken dat komt wel…nee echt inplannen. Passief op de bank zitten, helpt je ook niet maar zorg voor een goede afwisseling van uitrusten en leuke dingen doen ter afleiding en ontspanning.

Overspannenheid is het laatste signaal dat je met hulp nog kunt ingrijpen voor je in een serieuze burn-out terechtkomt.

Door stil te staan, jezelf rust te gunnen en je te laten coachen, kun je serieuze veranderingen in je bewustzijn en je leven creëren. Om blijvende veranderingen te kunnen doorvoeren is het belangrijk dat je inzicht krijgt in de oorzaken van de disbalans. Dat je jouw (belemmerende) overtuigingen leert kennen en de effecten daarvan. En dat je gaat ontdekken wat jouw belangrijkste drijfveren zijn en leert dit te verbinden met je dagelijks leven.

 

Als je je overspannen voelt, helpt wandelcoaching en coaching in de natuur erg goed. Met deze aanpak kom je snel weer in contact met jezelf en ga je met je energie doen wat jij het allerliefst doet. Het voorkomt dat je in de ziektewet terechtkomt.

Van overspannen naar burn-out

Burn-out is dus voor serieuze ‘doorzetters’. Je hebt nog niet genoeg geleerd van het overspannen zijn en je bent daar niet voldoende mee aan de slag gegaan. Je hebt jezelf niet serieus genomen: je hebt geestelijke en lichamelijke signalen structureel genegeerd.

Ineens kun je niks meer.

Burn-out gaat vaak om een energiestoornis die wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren in karakter, privéomstandigheden en werkomgeving. Rust is in de eerste periode het belangrijkste. Pas als het energieniveau zich gaat herstellen is er ruimte voor onderzoek en herstel. Je zult met begeleiding gaan reflecteren op de oorzaken van de uitval. Vaak is dit in het begin met een psycholoog of gespecialiseerde burn-out therapeut. Aan het eind van de herstelperiode kan een coachprogramma –zoals bij overspannenheid– heel goed werken voor bezinning en het maken van nieuwe krachtige keuzes.

Burn-out en herstel: been there, seen it, done that

Tien jaar geleden kon ik ook ineens niets meer. Gelukkig kreeg ik de tijd om op adem te komen. Ik had een goede arbeidspsycholoog en later een coach. Na vijf maanden kon ik een verbeterde versie van mezelf in de spiegel aankijken. Ik weet nu hoe ik ‘nee’ moet zeggen. Gewoon zeggen, zonder hele verklaring. Ik heb geleerd dat ik eerst ergens over mag nadenken. Of er zelfs op mag terugkomen.
Ik heb ontdekt dat een traktatie op school echt geen kunstwerk hoeft te zijn; die kinderen willen alleen maar wat lekkers. Ik heb geleerd dat mijn leidinggevende echt niet (alleen) de schuldige was van mijn werkdruk. Maar het allerbelangrijkste wat ik leerde, is dat vooral ik de lat zo hoog legde.

Ik weet dankzij mijn eigen burn-out en van de ervaring van anderen dat een burn-out je uiteindelijk ook heel veel brengt. Niet dat verdrietige donkere gat, toen ik lam geslagen en vermoeid op de bank zat. Maar vooral de kennis en inzichten waardoor ik steeds dichter bij Carolijn kwam.

 Ik wens niemand een burn-out toe maar ik gun iedereen die herstelperiode waarin je weer dichtbij je eigen waarden en drijfveren komt en waarin je leert minder te moeten. Want als je weet wat écht belangrijk voor je is en wat jij zelf heel graag wilt, ontstaat licht en ruimte in je hoofd. Het voelt alsof er een loodzware rugzak van je schouders is gevallen.

Gelukkig kan dit óók zonder eerst een burn-out te moeten doorstaan. Mijn burn-out heeft me gebracht waar ik nu ben en leverde de inspiratie voor de ontwikkeling van een mini-sabbatical: Coaching at Sea.

Coaching at Sea: tijd om stil te staan bij jezelf

We zorgen goed voor onze kostbare spullen waar we hard voor hebben gewerkt. De auto gaat voor een grote beurt naar de garage. De verwarmingsketel wordt bijgevuld en onderhouden. De schilder zet ons huis strak in de lak.

Maar hoe zit het met jezelf? Je gaat vast wel naar de kapper en de tandarts. De sauna of een masseur. Op vakantie om even bij te tanken. Allemaal dingen die helpen om je plezierig en ontspannen te voelen.

Maar het zijn allemaal geen duurzame investeringen. Serieus werken aan je persoonlijke ontwikkeling is dat wél. Bezuinig niet op groot onderhoud en investeer in jezelf. Coaching is geen luxe maar noodzaak voor mensen die met volle teugen van het leven willen genieten en begrijpen dat onderhoud, ontwikkeling en reflectie hen hierbij helpen.

Wil jij voorkomen dat overspannen of burn out raakt en meer gaan doen wat écht goed is voor jou? Bel 06-54673949 of mail Carolijn@coachable.nl dan verkennen we samen wat jij nodig hebt.