Prijs jezelf de hemel in!

Sporten, gezond eten en genoeg slapen oftewel goed voor ons lichaam zorgen, vinden we geen enkel probleem. We vragen ons er nooit bij af of dat egoïstisch is. Wanneer we aan onze mentale binnenkant willen werken en op zoek zijn naar meer zelfcompassie, voelt dat voor velen als een egoïstische daad.

Zelfcompassie of vriendelijk zijn voor jezelf wordt vaak gezien als je zin doordrijven, jezelf boven de ander plaatsen of de hemel in prijzen. Zelfcompassie is niet een voortdurende positieve evaluatie van ons zelf. Vriendelijk zijn voor jezelf gaat juist om jezelf met mildheid te benaderen juist wanneer het leven even niet gaat zoals verwacht. Met zelfcompassie leer je te kijken naar wat je werkelijk nodig hebt.

Als jij jezelf goed kent en accepteert precies zoals je bent en daarmee weet hoe je liefdevol met jezelf kunt leven dan ben je toch ook voor anderen een stuk prettiger om mee samen te zijn? Bovendien kunnen mensen die met mildheid naar zichzelf kijken deze mildheid ook tonen naar anderen.

Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor de ander zorgen. Leven vanuit zelfcompassie of zoals ik het altijd wat platter zeg: “Goede vrienden zijn met jezelf”, maakt je leven echt zo veel lichter en makkelijker.

ZELFCOMPASSIE HOE DOE JE DAT?

Toen ik het coachprogramma “Vakantie in je hoofd” ging maken, las ik veel over de kracht van onze gedachten in relatie tot zelfcompassie en doen wat we het allerliefste zouden willen doen.

Het programma draait namelijk om duurzaam vriendelijk worden voor jezelf. Het is geen training in het wegstrepen van alle “moetjes”. We gaan niet voor quick wins maar voor langdurig en blijvend effect. Met het “Vakantie in je hoofd” programma ga je aan de slag met het vergroten van jouw zelfcompassie en mentale flexibiliteit. Want dát is wat zorgt voor vakantie in je hoofd.

Belgische arts en mindfullnesstrainer David Dewulf schreef er een mooi boek over. De weg van zelfcompassie. Van kwetsbaarheid naar veerkracht.

Hij duidt zelfcompassie door het te vergelijken met eigenwaarde. Heel lang werd er gedacht dat we ons gelukkiger en beter zouden voelen als we onze eigenwaarde een boost zouden geven.

 

Eigenwaarde betekent: ik ben goed als ik de eerste, de mooiste, de slimste of de beste ben. Dat lukt soms een tijdje. Zeker door de perfectionisten onder ons. Maar als alles altijd nóg beter, mooier en sneller moet, is je huidige leven eigenlijk nooit goed genoeg. Een tijdje misschien wel totdat iemand anders ineens de mooiste of de beste is. Huppakee, weg eigenwaarde. Eigenwaarde zegt eigenlijk: ik ben alleen oké als ik oké ben.

Je leeft dan in een continue concurrentiestrijd. Dat is toch niet hoe jij van jouw leven een waardevol leven wilt maken?

Ik ben oké ook als ik niet oké ben

Zelfcompassie en écht vriendelijk zijn voor jezelf betekent: ik ben helemaal oké ook als ik even niet oké ben. Ik mag fouten maken, kwetsbaar zijn, het even niet weten, boos zijn, behoeften hebben aan erkenning en aandacht. Gewoon oké zijn met al je plussen en minnen, precies zoals je bent. Zonder dat er altijd iets moet veranderen of je iets moet doen.

Wanneer je meer vanuit liefde voor jezelf kunt leven, kun je het patroon doorbreken van altijd maar gedachteloos doorrennen en streven naar mooier, beter, groter en perfecter. Je doorbreekt het patroon van streng zijn voor jezelf en voorrang geven aan de kritische gedachten in je hoofd.

Met zelfcompassie kies je voor de liefde voor jezelf en de liefde voor het leven. Je bent er dus ook voor jezelf met al je pijn, imperfecties en ongemakken.

Met zelfcompassie vergroot jij je mentale flexibiliteit. Je laat je niet zo snel meer leiden door angst of tegenslag maar weet veerkrachtig en ontspannen te kijken naar dat wat je nodig hebt om prettig te leven.

Heb jij de moed om vriendelijker voor jezelf te worden en jouw zelfcompassie duurzaam te vergroten? Zet dan gewoon die eerste stap om er mee aan de slag te gaan. Laat je door mij begeleiden naar rust in je hoofd en een leven vanuit veerkracht, voldoening, plezier en energie.

Een zachtaardige relatie met jezelf is voor jou ook binnen handbereik. Ga je liever niet online aan de slag maar wil je liever heerlijk mee naar zee of live 4 maanden aan de slag? Kijk dan op deze site naar die mogelijkheden of stuur me eenvoudig een mail voor een gratis kennismakingsgesprek.

Ik trakteer altijd!